Svet
3400 ogledov

Ujeti pod vodo imajo kisika le še za 40 ur

Podmornica Profimedia
Reševalna akcija za pogrešano posadko podmornice družbe OceanGate še traja, a se čas izteka.

V Atlantiku je izginila podmornica podjetja OceanGate, na kateri je pet ljudi: pakistanski poslovnež Shahzada Dawood in njegov sin Suleman, britanski milijarder Hamish Harding in francoski raziskovalec Paul-Henry Nargeolet. Iz podjetja OceanGate so potrdili, da je na krovu tudi njihov direktor Stockton Rush

Ameriška obalna straža je popoldne sporočila, da ima po zadnji oceni posadka na krovu kisika za 40 ur. Reševalne ekipe ameriške obalne straže, mornarice in kanadski reševalci iščejo pogrešano podmornico. Na pomoč je prispelo vozilo ROV (vozilo na daljinsko upravljanje), ki lahko doseže globino 6.000 metrov. Iskanje so začeli na zadnji znani lokaciji podmornice. 

Podmornica | Avtor: Profimedia Profimedia

Za zdaj iskanje ni obrodilo sadov. Jamie Frederick, predstavnik ameriške obalne straže, je povedal, da delajo vse, da bi pogrešano plovilo čim prej našli. Gre za zahtevno reševalno akcijo. "Če bomo podmornico našli, bodo strokovnjaki povedali, kakšen je najbolj primeren postopek za njen dvig," je dejal Frederick. 

Podjetje OceanGate vodi odprave do razbitin Titanika. Za mesto na podmornici je treba odšteti 250.000 dolarjev. Kot navaja BBC, gre za 6,5 metra dolgo, izjemno ozko podmornico. 

Stik s podmornico so izgubili v nedeljo približno uro in 45 minut po začetku potopa. Do zdaj so preiskali območje veliko slabih 20.000 kvadratnih kilometrov. Vreme nad območjem, kjer poteka iskanje, se je izboljšalo. Letala, ki krožijo nad območjem in iščejo morebitne znake, ki bi razkrili lokacijo pogrešane podmornice, imajo tako boljšo vidljivost kot dan pred tem. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:16 25.junij 2023.

    No zdaj lahko to izbrišete,je že stara novica,ne bo jih nazaj

  • Kmodri 18:55 22.junij 2023.

    Tuji mediji poročajo, da so tisto konzervi našli zraven Titanikal Slava jim!

  • Kmodri 16:38 22.junij 2023.

    Slava jim! Naj počivajo v senci Titanija!