Svet
13 ogledov

Ujeti rudarji bodo telovadili

Žurnal24 main
Rudarji, ujeti v rudniku v Čilu, bodo po več tednih pod zemljo pod vodstvom osebnega trenerja začeli redno telovadbo, ki bo vodena prek televizijskih kamer.

Dnevna, več ur dolga telovadba, ki naj bi se začela danes, bo rudarjem omogočila ohranjati dobro telesno kondicijo, poleg tega pa jih bo tudi pripravila na izhod iz podzemlja, je povedal čilski minister za zdravje Jaime Manalich.

Vseh 33 rudarjev je že od 5. avgusta, odkar so ujeti pod zemljo, večinoma v sedečem položaju. Zdaj pa so na točki, ko je verjetnost, da se pojavijo čustvene in duševne motnje, kot sta tesnoba in depresija, zelo velika. "Storili bomo, kar je v naši moči, da rudarjem dvignemo moralo," je še dodal Manalich.

Najprej cigarete, nato telovadba
Objava je prišla v javnost dan za tem, ko so čilske oblasti sporočile, da bodo rudarjem pod zemljo poslali cigarete, da bi izboljšali njihovo čustveno, če že ne fizično stanje. Kajenje cigaret je postalo izvedljivo, ko so uredili prezračevanje. Skupina bo na dan dobila dva paketa ali 40 cigaret, ki si jih bodo razdelili med seboj.

Ujeti rudarji so od 22. avgusta, ko so 17 dni po nesreči v rudniku v puščavi Atacama ugotovili, da so živi, postali narodni junaki. Ujeti so okoli 700 metrov pod zemljo, z življenjskimi potrebščinami pa jih oskrbujejo prek kovinske cevi.

Inženirji se medtem trudijo prevrtati skozi tla in jih doseči, podvig pa naj bi trajal še najmanj dva do tri mesece.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.