Svet
13 ogledov

Ujeti rudarji dobili prvi topli obrok

Žurnal24 main
V rovu ujeti čilski rudarji dobili topel obrok. Odmetati bodo morali tri tisoč ton kamenja.

33 rudarjev je 700 metrov pod zemljo ujetih že 26 dni. Pod zemljo so jim tokrat prvič v času njihovega ujetništva spustili tople obroke: dobili so mesne kroglice, piščanca in riž. Meni je sestavila strokovnjakinja za prehrano Amelia Ponce, ki bo poskušala oceniti, koliko so rudarji shujšali, in poskrbela, da vsakodnevno zaužijejo dovolj kalorij.

Poleg stanja telesa strokovnjaki skrbijo tudi za stanje duha rudarjev. Zadnji posnetki kažejo, da so obriti in v svežih oblačilih nekoliko boljšega razpoloženja. Poskušajo jim pripraviti urnik, ki bi vzpostavil rutino dneva in noči. Uživanje alkohola in kajenje pa so strokovnjaki strogo odsvetovali.

Še nihče pod zemljo tako dolgo
Ni znano, da bi bili še kakšni drugi rudarji pod zemljo ujeti tako dolgo časa. 25 dni so v rovu julija lani preživeli trije kitajski rudarji. Ves ta čas so preživeli v poplavljenem jašku, žvečili so premog, poleg njih pa so bila trupla 13 umrlih kolegov.
Čilske rudarje naj bi rešili v roku treh do štirih mesecev.

Ne bodo le čakali križem rok
K rudniku San Jose je že prispela ekipa Nase, ki bo reševalcem nudila strokovno pomoč. Do zdaj so izvrtali 20 metrov globoko luknjo.

 V reševanje se bodo morali intenzivno vključiti tudi sami rudarji. Odmetati bodo morali kar tri tisoč ton kamenja, da bi bilo reševanje uspešno, poročajo spletne strani Sky Newsa. Menijo, da bo kamenje začelo padati v prostor, v katerem so ujeti po približno mesecu dni vrtanja. Odstranjevati ga bodo morali neprestano. Reševalce skrbi, ali bodo zmogli tak napor, predvsem zaradi visoke temperature v rudniku, vprašanje je tudi, ali bodo psihično še dovolj trdni.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.