Svet
15 ogledov

Ujeti rudarji drsijo v depresijo

Pinera v času priprave akcije na reševanje rudarjev. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Čile. Oblasti so rudarjem priznale, da bo minilo več mesecev, preden jih bodo rešili. Pričakovati je, da bodo rudarji zapadli v depresijo, meni minister za zdravje.

Včeraj so čilske oblasti le priznale rudarjem, ki so ujeti 700 metrov pod zemljo, da bo minilo še nekaj mesecev, preden jih bodo rešili. Po besedah ministra za zdravje Jaimeja Manalicha so jim dali vedeti, da se bodo potrudili po najboljših močeh in jih rešili do božiča.

33 ujetih rudarjev je novico sprejelo mirno. Minister je ob tem opozoril na možnost pojava depresije pri ljudeh, ki so ujeti v majhnem in vročem prostoru. Edini stik s svetom je manjši jašek, skozi katerega jim pošiljajo hrano in vodo. Pod zemljo so 20 dni.

Rudarji so že prosili za nekatere stvari, s katerimi bi si krajšali čas. Poslali so jim karte, dobili bodo še nekatere predmete za izvajanje verskih obredov. Prostor, v katerem so ujeti, bi radi preuredili v relikvarij.

 

Trije ali štirje že kažejo znake depresije, kot sta nespečnost in občutek duševne nestabilnosti, poroča BBC. Sodeč po raziskavah bi bilo ta trenutek najmanj devet rudarjev pretežkih, da bi jih lahko rešili na predviden način. Do zdaj je vsak rudar izgubil okoli osem kilogramov telesne teže, oblasti pa pričakujejo, da bodo tudi težji rudarji dovolj shujšali do zaključne akcije. "Verjemite mi, zagotovo bodo izgubili telesno težo," je rekel Manalich.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.