Svet
26 ogledov

Đukan: "Dobil 4 milijone in jih v vrečki nesel HDZ"

Ivo Sanader med poslušanjem obsodbe Pixsell
Na današnjem sojenju zoper Sanaderja in HDZ v aferi Fimi media je pričalo več prič. Ševerdija je stranki HDZ doniral 100 tisoč kun, Đukan pa 4 milijone.

Na zagrebškem sodišču se nadaljuje sojenje nekdanjemu premierja Ivu Sanaderju, stranki HDZ in nekdanjim članom stranke, ki so obtoženi, da so iz državnih podjetij in institucij pridobili 70 milijonov kun (dobrih 9 milijonov evrov), največji del denarja pa je pritekel na črno blagajno stranke HDZ. Danes bi moralo pričati sedem prič, vendar jih bo le šest, ker se Slaven Tintor ni pojavil.

Prvi je pričal podjetnik Željko Ševerdija, lastnik podjetja FLEX-O. Povedal je, da je na prepričanje Mladena Barišića moral sponzorirati odbojkarski klub Mladost in donirati HDZ. Danes je povedal, da je leta 2006 želel donirati stranki in je prišel v Barišićevo pisarno. Predal mu je 100 tisoč kun v svojem imenu in imenu svojega podjetja, za kar je dobil zahvalo od stranke HDZ.

Druga je pričala nekdanja Sanaderjeva tajnica Helga Draženović, ki je med leti 2006 in 2008 občasno delala v stranki HDZ, prejela pa 1500 kun od Branke Pavošević, ki je tudi obtožena v primeru.

Nekdanji direktor in delničar IGH Petar Đukan je pričal, da je gradbeno podjetje dajalo donacije za HDZ, političnim strankam, športnim klubom in združenjem državljanov. "Bil sem poslanec HDZ-ja in vedel sem, da se pred volitvami vedno potrebuje denar. Pred predsedniškimi volitvami leta 2005 sem pozival ljudi k zbiranju denarja, da Stjepan Mesić ne bi zmagal, ker je bil proti IGH. Luka Miličić (nekdanji predsednik uprave Dalekovoda) mi je od anonimnih donatorjev daroval 4 milijone kun. Denar je bil v enem paketu, jaz pa sem ga v vrečki odnesel na HDZ in ga predal Mačku (nekdanji tiskovni predstavnik vlade in HDZ, op. a.)," je povedal in dodal, da za denar ni dobil potrdila, niti ga ni zahteval.

Poleg Sanaderja in Pavoševićeve so v največjem korupcijskem škandalu na Hrvaškem obtoženi še nekdanji blagajničar HDZ Mladen Barišić, direktorica Fimi media Nevenka Jurak, nekdanji tiskovni predstavnik vlade in HDZ Ratko Maček ter HDZ in Fimi media kot pravni osebi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.