Svet
9 ogledov

Đukanović odstopil

đukanović Žurnal24 main
Predsednik črnogorske vlade Milo Đukanović je odstopil z mesta premierja. Še naprej pa bo na čelu vladajoče Demokratske stranke socialistov (DPS).
Cigaretna mafija
Kontroverznega premierja Črne gore, ki obvladuje velik del gospodarstva v nekdanji jugoslovanski republiki, marsikdo povezuje z nečednimi posli in tihotapljenjem cigaret. Skupaj s Stankom Sunotićem, t. i. Canetom, naj bi vodil cigaretno mafijo na Balkanu. Od leta 2001 je pod drobnogledom italijanskih tožilcev. Obtožnico so leta 2009 umaknili, saj se je Đukanović kot premier skliceval na imuniteto. Sam krivdo za tihotapljenje cigaret vseskozi zanika.

Za svojega namestnika je predlagal dosedanjega finančnega ministra Igorja Lukšiča, vendar naj bi dokončno odločitev o tem sprejeli v stranki. "Prepričan sem, da ima minister Lukšič potrebne kvalitete, a vladajoča stranka ima pravico, da sama predlaga kandidata za predsednika vlade," je dejal. Skupaj z njim se umika tudi eden od treh podpredsednikov vlade Svetozar Marović.

Odstop je voditelj, ki je bil na funkciji najdlje med balkanskimi voditelji, najavil en teden potem, ko je črnogorska republika dobila status kandidatke za Evropsko unijo. V 20 letih je bil Đukanović petkrat predsednik vlade in enkrat črnogorski predsednik.

Svoj odhod je po pisanju srbskega Blica opravičil z željo, da "omogoči institucijam, da se razvijajo, ne pa da so nenehno v senci pokončnega premierja, ki vedno rešuje težave". Pred odstopom naj bi dejal, da ponuja priložnost mlajšemu kadru in da si želi počitka, saj je njegovo zasebno življenje zadnjih 20 let trpelo.

Vladar v senci
Ker nekdanji premier ostaja na čelu stranke, nekateri mediji pišejo, da naj bi še naprej ostal vladar, a v senci. "Đukanović bo na čelu vladajoče stranke ostal še vsaj dve leti, kar pomeni, da bo nadrejen tudi novemu premierju, ki prihaja iz vrst DPS," piše srbski Blic.  

"Đukanović se umika ravno v času, ko EU in ZDA od Črne gore zahtevata vidne in merljive rezultate v boju proti kriminalu in korupciji. Lahko predvidevamo, da ne želi biti premier v času, ko potekajo aretacije ljudi, ki jih najverjetneje pozna, saj ni nobena skrivnost, da je ustvaril prijateljstva z osebami, ki so ali kontroverzne ali člani podzemlja, in da ima z nekaterimi prijateljski odnos," pa je pravi motiv za odstop komentirala Nedjeljka Rudović, urednica dnevnika Podgorica. 

Prav tako, dodaja Rudovićeva, bodo predmet preiskave verjetno tudi nekateri javni uslužbenci, ki so na položajih po zaslugi Đukanovića, "zanj pa je znano, da mu prijateljstvo pomeni večji 'zakon' od zakona".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.