Svet
19598 ogledov

Mehanik ukradel potniško letalo, končalo se je slabo

Letalo Wikimedia
Za ukradenim letalom v ZDA so se pognali vojaški lovci. Končalo se je s strmoglavljenjem, mehanik je umrl.

Pristojne oblasti še ugotavljajo, kako je 29-letnemu mehaniku družbe Alaska Airlines uspelo vzleteti z motornim letalom Bombardier Q400, ki lahko sprejme do 90 potnikov. Po incidentu so letališče zaprli za promet.

Takoj po vzletu sta letalo začeli zasledovati dve vojaški letali F15. Na amaterskem video posnetku, ki je zaokrožil po družbenih omrežjih, je videti, kako je letalo naredilo luping, preden je strmoglavilo na redko poseljen otok Ketron.

Letalo je strmoglavilo okoli 90 minut po vzletu. Strmoglavljenje je v gozdu povzročilo požar, po navedbah oblasti pa ni zahtevalo nobenih žrtev na tleh.

Oblasti so zelo kmalu izključile možnost, da je šlo za poskus terorizma. Moški je namreč v preteklosti kazal samomorilske težnje, zato domnevajo, da se je hotel ubiti. Med letom je imel zbegan pogovor s kontrolorjem letov, v katerem se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zdelo, da se opravičuje za svoje dejanje.

"Rad bi se jim opravičil"

Na lov za turbopropelerskim potniškim letalom vrste Bombardier Q400 letalske družbe Horizon Air (kot na fotografiji zgoraj) so se pognali vojaški lovci F-15. Kontrola zračnega letenja je vzpostavila stik s pilotom, ki je po poročanju BBC deloval zelo vzhičeno. 

Medtem ko ga je kontrolor z mirnim glasom spodbujal, naj pristane, ga je skrbelo, koliko goriva mu je še ostalo, poleg tega pa je menil, da mu bo uspelo varno pristati, saj da je igral videoigre. Med drugim je spraševal, kako naj pravilno vzpostavi pritisk v kabini, da ne bo imel tako "lahke glave". 

"Hej, a mislite, da mi bo Alaska [letalska družba] ponudila službo, če uspešno pristanem?", je med drugim spraševal pilot po imenu Rich.

Kontrolor mu je predlagal, naj pristane na bližnjem vojaškem letališču, a je pilot Rich to zavrnil, češ da ga bodo "pretepli". "In verjetno imajo tudi kakšne protiletalske rakete."

"Imam veliko ljudi, ki me imajo radi. To jih bo razočaralo. Rad bi se jim opravičil. Sem samo en zlomljen tip, ki se mu je očitno odvilo nekaj vijakov. Tega nikoli nisem vedel, do tega trenutka."

Pilot po imenu Rich

Letalo je med poletom izvedlo več nevarnih manevrov vključno z lupingi. To je na tleh spremljalo na tisoče ljudi, ki so se čudili dogajanju in objavljali posnetke na socialnih omrežjih.

"To bo verjetno dosmrtni zapor, kaj? No, menim da bi moral biti za take kalibre, kot sem jaz," se je še spraševal priložnostni pilot glede prihodnosti, če bi mu že uspelo pristati. Ob tem je večkrat dejal, da mu hitro zmanjkuje goriva.

Lokalni šerif je dejal, da ni šlo za teroristični incident, temveč za polet iz veselja, ki pa je šel "strašno narobe". "Teroristi običajno ne izvajajo lupingov," je dodal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • ode 07:11 12.avgust 2018.

    Datum razpisa za varovanje je 3. avgust 2018, v njem pa je navedena lokacija “Varovanje izpostave azilnega doma Debeli Rtič”, ki lahko sprejme kar 320 migrantov.Samo za prehrano migrantov je bil javno objavljen razpis v vrednosti 3 milijone evrov, za ...prikaži več ekološko prehrano pa v vrednosti 1,4 milijona evrov, medtem ko so tu še dodatni stroški za varovanje in preskrbo.

  • TistoPravo 14:58 11.avgust 2018.

    Človek si mora 1x v življenju upat, in on si je kot kaže izbral tolele. Tega "filma" večina navadnih smrtnikov niti od daleč ni in ne bo vidla, kot ga je on v rokah imel

  • Skipi 14:14 11.avgust 2018.

    Letalo je strmoglavilo nihče ne ve zakaj zraven pa dva ameriška lovca namenjena ravno temu da ne bi slučajno nad naseljeno področje zašel.