Svet
10 ogledov

Ukradene možgane prodajal na eBayju

Za bolnike s Parkinsonovo boleznijo je prišlo novo upanje. Žurnal24 main
Enaindvajsetletnik je iz muzeja ukradel možgane mrtvih pacientov in jih prodajal na eBayu.

Enaindvajsetletni David Charles je večkrat vlomil v stavbo muzeja v Indiani in iz njega ukradel več posod, v katerih so hranili tkivo možganov. V prostorih muzeja je bila včasih bolnišnica, v kateri so zdravili bolnike z duševnimi motnjami, po zaprtju pa so tam odprli muzej, v katerem so predstavili zgodovino zdravstva v Indiani.

Policija je obravnavala več vlomov v prostore muzeja, a vlomilcu ni prišla na sled, dokler niso prejeli klica iz Kalifornije. Moški iz San Diega je na eBayu kupil šest posod, v katerih so bili možgani, in zanje odštel 670 dolarjev. Moški je poklical v muzej in jim povedal, kaj je kupil, potem ko je na posodah opazil nalepke s podatki o muzeju.

Na delo so nato stopili policisti. S pomočjo kupca so sledili transakcijam in prišli na sled posredniku, ki je tkiva dobil od Charlesa in jih prodajal na spletni strani. Policija se je odločila pripraviti zasedo. Charles se je dan za tem, ko je iz muzeja ukradel novih 60 kozarcev s človeškim tkivom, srečal s posrednikom. Po izvedeni predaji so policisti prijeli Charlesa, ki mu zdaj grozi kazen zaradi več prekrškov. Kradel naj bi, ker je potreboval denar.

 "Rad zbira čudne stvari"

Direktor muzeja je izrazil obžalovanje, da je kdo pripravljen krasti muzejske artefakte. Tkiva, ki so jih ukradli, so pridobili pri obdukcijah okoli dva tisoč pacientov med letoma 1890 in 1940.

Mary Ellen Hennessey Nottage je poudarila, da je naloga muzeja hraniti artefakte kot kulturne in znanstvene predmete, ki so v javnem interesu. Dejala je, da so hvaležni, da so večino predmetov dobili nazaj. Kot je dodala, je govorila z moškim iz San Diega, ki je možgansko tkivo kupil na eBayu. "Rekel je le, da rad zbira čudne stvari."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.