Svet
214 ogledov

Ukradli 300 tisoč novorojenčkov

Otrok naj zaradi varnosti spi v svoji posteljici. Žurnal24 main
V Španiji ukradli do 300 tisoč novorojenčkov in jih prodali v posvojitev. Biološkim materam rekli, da so umrli. Vse skupaj potekalo pod okriljem Cerkve.

Dokumentarec, ki so ga predvajali na BBC, razkriva grozo, s katero se sooča na tisoče Špancev. Preiskava je pokazala, da je bilo v roku 50 let ukradenih in prodanih do 300 tisoč otrok. Otroke je preprodajala dobro organizirana mreža zdravnikov, medicinskih sester, duhovnikov in nun. Trgovanje z otroki se je začelo v času diktature generala Franca in trajalo vse do zgodnjih 90. let prejšnjega stoletja.

Materam kazali otroka v zamrzovalniku

Tarča preprodajalcev otrok so bile najpogosteje mlade, neporočene matere. Po rojstvu so jim preprosto rekli, da je otrok umrl. Tistim, ki so otroka želele videti, so pokazali otroško trupelce. BBC je pokazal fotografijo, ki so jo materam kazali v 80. letih: fotografirali so novorojenčka v zamrzovalniku.

Nekatere matere so videle otroka in vedele, da ni umrl ob rojstvu. Medicinsko osebje jih je preprosto odpravilo z oznako, da so histerične.

Župnik svetoval hlinjenje nosečnosti

Na drugi strani pa so bili krušni starši: njim so dejali, da so mame otrok umrle, za posvojitev pa so morali odšteti zajeten kup denarja.

V BBC-jevem dokumentarcu je bila objavljena tudi izpoved danes 89-letne Ines Perez, ki je priznala, da jo je duhovnik spodbujal, naj hlini nosečnost – dal ji je celo blazino, ki jo je nosila kot nosečniški trebuh. Tako je leta 1969 lahko dobila deklico, rojeno v madridski kliniki San Ramon, ki je bila ena od glavnih centrov tovrstne prakse.

Duhovščina je otroke kradla in jih nato prodajala tistim, ki so jih zaradi njihove vere in finančnega položaja videli kot primernejše starše. Dokumente so ponaredili, na rojstne liste so vpisali imena posvojiteljev.

Priznal na smrtni postelji

Škandal se je začel razkrivati, ko sta Antonio Barroso in Juan Luis Moreno odkrila, da sta bila kot novorojenčka ukradena.

Morenu je to namreč na smrtni postelji priznal njegov oče: "Zame sta plačala toliko, kolikor je takrat stalo stanovanje. Odplačevala sta me deset let v obrokih, saj nista imela dovolj denarja," pišejo spletne strani Daily Newsa.

Država noče preiskovati

Kljub neštetim pozivom, naj uvedejo vsedržavno preiskavo, se to do zdaj v Španiji še ni zgodilo. Zločini, ki so se zgodili v času vladavine Franca, pogosto ostajajo nepreiskani zaradi zakona o amnestiji, ki so ga sprejeli po njegovi smrti. S primeri se ukvarjajo posamezni tožilci v regijah, trenutno poteka preiskava okoli 900 primerov.

Številne družine ukradenih otrok so tudi oddale DNK v upanju, da bodo tako našle svojega otroka. Toda ker niso vzpostavljene nacionalne baze, je bilo ugotovljeno le malo sorodstvenih vezi.

Številni primeri ukradenih otrok pa bodo za vedno ostali skriti, saj se otroci bojijo, da bi njihove krušne starše po razkritju obravnavali kot kriminalce.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.