Svet
20 ogledov

Ukradli dva milijona gesel

Scena 19.08.11, hacker, heker, racunalniski tat, facebook, foto: shutterstock Shutterstock
Hekerji so ukradli skoraj dva milijona gesel za Facebook, Google, Twitter in druge spletne strani.

Hekerji naj bi se do podatkov dokopali s pomočjo virusa, ki je z računalnikov kradel podatke uporabnikov. Zbrane podatke je poslal na serverje, ki so jih nadzirali hekerji. Serverji naj bi bili na Nizozemskem, na njih pa naj bi našli podatke za dostop do 93 tisoč različnih strani, poroča podjetje Trustwave.

Med drugim naj bi se dokopali do 318.000 gesel za dostop do Facebooka, 70.000 gesel za Gmail, Google + in YouTube, 22.000 gesel za Twitter, 9.000 gesel za rusko socialno mrežo Odnoklassniki, 8.000 gesel za ADP in 8.000 gesel za LinkedIn. Trustwave je podjetja obvestil o kraji podatkov. "Nimamo dokazov, da so se v omenjene račune prijavili, a najverjetneje so se," meni John Miller iz podjetja Trustwave.

Obvestili vse vpletene

Kot poroča CNN, so uporabnike Facebooka, LinkedIna, Twitterja in ADP že obvestili o možnem vdoru v njihove profile ter jim ponastavili gesla. Podjetje Google ni želelo komentirati dogodka, iz Yahooja pa se na njihov poziv še niso odzvali.

Iz Trustwava pojasnjujejo, da ne vedo, kako je virus prišel na toliko računalnikov, poleg tega ga je nemogoče identificirati. Po do sedaj zbranih podatkih naj bi gesla začeli "zbirati" 21. oktobra. Kljub temu da so našli serverje na Nizozemskem, ne morejo trditi, da so hekerji s svojo aktivnostjo prenehali, saj nekaj podobnih serverjev še niso locirali.

Komentarjev 2
  • mph 19:03 05.december 2013.

    Osebno sem proti posiljevanju angleške terminologije s Slovenščino. Npr. "zgoščenka" in podobne neumnosti.V ostalem pa je vedno pametno za gmail in vse, ki to omogočajo, dodatno zaščitit account preko sms-jev.

  • posta 17:42 05.december 2013.

    Kdo piše te članke, nepismeni osnovnošolci?Besedi "server" v slovenščini rečemo "strežnik"!!!!