Svet
1714 ogledov

Ukradli podatke 553 milijonov uporabnikov Facebooka, tudi Slovencev

Facebook Profimedia
Osebni podatki več kot 553 milijonov uporabnikov Facebooka so bili objavljeni na spletu, s čimer se odpira možnost za zlorabo omenjenih podatkov za ciljane napade.

Ukradeni so bili podatki uporabnikov iz 106 držav, tudi Slovenije. Kot je razvidno iz objave Alona Gala iz podjetja Hudson Rock, je na seznamu tudi nekaj več kot 229 tisoč uporabniških računov slovenskih uporabnikov Facebooka. 

Objavljeni so bili podatki, kot so uporabniško ime, telefonska številka uporabnika, ime in priimek, rojstni datum, kraj, v nekaterih primerih elektronski naslov, biografski podatki itd. Kot je zapisal Gal, bodo ti podatki gotovo izrabljeni za ciljane napade. 

Storilci so podatke pridobili že leta 2019, a je bila celotna baza podatkov šele nedavno objavljena na spletu. Gal je na podatke naletel januarja, ko je uporabnik na enem od forumov v zameno za podatke zahteval denar. Zdaj pa so bili vsi podatki objavljeni na forumu. 

Ranljivost, ki so jo hekerji izkoristili, je bila po besedah tiskovnega predstavnika podjetja Facebook odpravljena avgusta 2019. A Gal dodaja, da čeprav glede objave podatkov v tem trenutku Facebook ne more storiti veliko, bi od podjetja pričakoval vsaj, da bo svoje uporabnike obvestil o možnosti zlorabe njihovih podatkov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.