Svet
26291 ogledov

Ukradli podatke skoraj 6,9 milijona ljudi

Hekerski napad Profimedias
Hekerji so se dokopali do osebnih podatkov 6,9 milijona uporabnikov podjetja 23andMe, ki ponuja storitve za genetsko testiranje.

Hekerji so se do podatkov dokopali z uporabo starih gesel uporabnikov. V nekaterih primerih gre za podatke o družinskih drevesih, letnicah rojstva in lokacijah, so sporočili iz podjetja 23andMe. 

Po več tednih ugibanj je podjetje sporočilo število uporabnikov, ki so bili prizadeti. Gre za več kot polovico njihovih uporabnikov. Med ukradenimi podatki ni podatkov o DNK, poroča BBC.

Podjetje 23andMe ponuja genetsko testiranje s pomočjo DNK, etnično razčlenitev in vpogled v posameznikovo zdravje. 

Podjetje, ki ima bazo v San Franciscu, ni bilo samo tarča napada. Hekerji so se dokopali do podatkov približno 14.000 računov s pomočjo elektronskih naslovov in gesel, ki so bili razkriti v drugih hekerskih napadih. Z dostopom do omenjenih računov so hekerji dobili dostop do "velikega števila datotek, ki vsebujejo podatke o profilu o poreklu drugih uporabnikov". 

Hekerji so z omenjenih računov prenesli tudi osebne podatke vseh ostalih uporabnikov, do katerih so imeli povezave prek družinskih dreves na spletnem mestu. Med podatki, do katerih so hekerji dobili dostop, so tako imena in sorodstvene povezave oseb, v nekaterih primerih letnice rojstva, kraji, slike, naslovi in delež DNK, ki ga delijo s sorodniki. 

Dokazov o tem, da bi kateri koli paket podatkov, ki se prodajajo na spletu, imel kupca ali da bi ga kako drugače uporabili, za zdaj ni. 

Število hekerskih napadov se povečuje. Pred kratkim je bil tarča kibernetskega napada Holding Slovenske elektrarne. Kot je prišlo na dan, pa je bilo pred nekaj tedni tarča hekerskega napada tudi podjetje Emil Frey, ki pri nas prodaja in servisira 12 velikih avtomobilskih znamk. Na temnem spletu so naprodaj podatki njihovih uporabnikov.

Podjetje 23andMe je uporabnike, do katerih podatkov so se hekerji dokopali, obvešča o dogajanju. Poleg tega so napovedali, da bodo uporabniki morali spremeniti gesla in okrepiti varnost njihovih uporabniških računov. 

Oz Alashe, direktor podjetja CybSafe, ki se ukvarja z obvladovanjem tveganj, opozarja, da bo morala splošna populacija izboljšati vedenje na področju kibernetske varnosti. "Slabo zaščiteni računi s šibkimi gesli in brez dvostopenjske avtentikacije ogrožajo vse, ki delijo svoje občutljive podatke," je poudaril.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:17 06.december 2023.

    Vsak ki ima pametni telefon, internet in računalnik doma, je potencialni kandidat za zlorabo podatkov, slik, gesel, kartoteke in datoteke...tako je to, nismo vsi veleumi za tedensko spreminjanje gesel...briga me, to kar imam na sebi mi zadošča v krematoriju.