Svet
6 ogledov

Ukrajina dala zeleno luč konvoju

Ruski konvoj pomoči EPA
Ukrajinska vlada je ruski konvoj vendarle priznala kot humanitarno pomoč. Proruski separatisti so ponoči sestrelili ukrajinsko letalo. Zunanji ministri Rusije, Ukrajine, Nemčije in Francije bodo v Berlinu iščejo izhod iz krize.

Novico je Mednarodnemu odboru Rdečega križa (ICRC) potrdila ukrajinska ministrica za socialne zadeve Ljudmila Denisova. Kdaj bo skoraj 300 tovornjakov prečaklo rusko-ukrajinsko mejo, ni znano. 

Ruska tiskovna agencija Itar-Tass poroča, da je pred mejni prehod Doneck prispelo prvih 16 tovornjakov, ki sedaj čakajo na dovoljenje za prehod meje. ICRC čaka na varnostna zagotovila za varen prevoz humanitarne pomoči čez ozemlje vzhoda Ukrajine, kjer potekajo spopadi. 

Konvoj je namenjen v mesto Lugansk, kjer so razmere zelo resne že skoraj dva tedna. Več kot 200 tisoč prebivalcev Luganska je brez vode in elektrike. Iz Donecka pa poročajo, da je brez elektrike 40.000 ljudi. 

Sestrelili ukrajinsko letalo

Proruski separatisti so ponoči sestrelili ukrajinsko vojaško letalo MIG 29. Pilotu se je uspel še pravočasno izstreliti iz letala in so ga ukrajinske sile že našle. 

Medtem pa so proruski separatisti sporočili, da imajo rezerve, ki zajemajo 30 tankov in 120 drugih vojaških vozil. Od kje izvirajo omenjena vozila, ni znano. Poleg tega pa naj bi se iz ruske federacije vrnilo 1200 vojakov, ki so bili tam na urjenju. Vodja upornikov v regiji Doneck Aleksander Zahračenko je potrdil, da so se vojaki štiri mesece urili v Rusiji, poroča BBC.

Poskus politične rešitve

Zunanji ministri Rusije, Ukrajine, Nemčije in Francije, Sergej Lavrov, Pavel Klimkin, Frank-Walter Steinmeier in Laurent Fabius naj bi poskušali zbližati poglede in najti rešitev za krizo, ki ima vse hujše humanitarne posledice.

Lavrov in Klimkin sta pred srečanjem pozvala k intenzivnejši mednarodnemu sodelovanju pri reševanju humanitarne krize na vzhodu Ukrajine. Še posebej prebivalci mest Doneck in Lugansk, ki sta v rokah proruskih separatistov, najbolj občutijo posledice spopadov med ukrajinsko vojsko in proruskimi uporniki.

Obe mesti so ukrajinske sile obkolile, a jih separatisti ne izpustijo iz rok, spopadi pa so zahtevali tudi številne civilne žrtve. Prav tako pa je v obeh mesti brez elektrike ostalo že skoraj 250.000 prebivalcev.

Konvoj še vedno stoji na meji

A namesto učinkovite humanitarne pomoči za prebivalce vzhoda Ukrajine se ukrajinska in ruska stran še vedno nista dogovorili o inšpekcijskem pregledu ruskega konvoja humanitarne pomoči, ki je obstal na ruski strani meje. Kijev sumi, da je konvoj humanitarne moči v resnici krinka za rusko vojaško podporo separatistom. Ruska stran to vztrajno zanika in zahteva prekinitev spopadov na vzhodu Ukrajine, da bi lahko dostavili humanitarno pomoč.

Poleg tega je Ukrajina objavila, da je uničila skupino ruskih oklepnikov, ki da so vdrli na njeno ozemlje. Rusija je tovrstne obtožbe zavrnila, neodvisnih poročil, ali je do tega resnično prišlo, pa za zdaj ni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.