Svet
5 ogledov

Ukrajina se je ustrašila Rusov

Ukrajinsk vojaki Reuters
Ukrajina je prekinila protiteroristične akcije, ker se bojijo vstopa ruskih sil v državo.

Mediji poročajo, da je Ukrajina ustavila protiteroristične akcije v Slavjansku, ker se boji, da bodo ruske sile vstopile v državo. Po mestu naj bi že spet patruljirali porurski separatisti.  

Grožnja zalegla

Po tem, ko so ukrajinske sile zavzele kontrolno točko v Slavjansku in pri tem ubile pet separatistov, je Rusija napovedala, da bodo v bližini meje z Ukrajino začeli z vojaškimi vajami. V to so jih prisilili "ukrajinska vojaška mašinerija" in "manevri zveze Natov v vzhodni Evropi", je razložil ruski obrambni minister.

Kot so sporočile ukrajinske sile, so separatisti, ko so se približali kontrolni točki, zažgali pnevmatike in tako ustvarili dimno zaveso. Kljub temu so ukrajinske sile s pomočjo tankov v pol ure prevzele nadzor, poroča Reuters.

Ruski predsednik Vladimir Putin je akcijo ukrajinskih sil ostro obsodil. "Režim v Kijevu je s tem, ko je nad prebivalce poslal vojsko, zagrešil zločin,“ je izjavil Putin.

Ostra je bila tudi nekdanja zunanje ministrica ZDA Hilary Clinton, ki je izjavila, da bo Rusija za svoje vmešavanje v v Ukrajini plačala visoko ceno.

V Ukrajini vse bolj tli

Ukrajinska vojska se je ponoči spopadla tudi s proruskimi separatisti v dveh mestih na vzhodu države. V Mariupolu je ukrajinskim vojakom uspelo ponovno zavzeti poslopje mestne hiše, v Artemivsku pa so odbili napad na vojaško oporišče.

Ukrajinski notranji minister Arsen Avakov je sporočil, da so mestno hišo v pristaniškem mestu na jugovzhodu države "osvobodili" brez žrtev. V operaciji naj bi pomembno vlogo odigrali tudi civilni aktivisti. Izgubo mestne hiše v Mariupolu naj bi potrdili tudi viri med separatisti.

Hoteli do orožja

V napadu separatistov na vojaško oporišče v mestu Artemivsk, ki leži v bližini proruske utrdbe Slavjansk, pa je bil ranjen ukrajinski vojak. Približno sto napadalcev se je na bazo spravilo z avtomatskim orožjem, mitraljezi in granatami, je sporočilo obrambno ministrstvo.

Notranji minister je zatrdil, da je napad, katerega cilj je bil priti do orožja, vodil ruski vojak.
Težišče napetosti med Rusijo in Ukrajino je po ruski priključitvi Krima zdaj v veliki meri na vzhodu Ukrajine, kjer so proruski separatisti v prizadevanjih za tesnejše vezi z Moskvo v zadnjih tednih zavzeli vladne stavbe v približno desetih mestih.

Komentarjev 6
  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 21:56 24.april 2014.

    Na svetu obstajajo kreteni, ki mislijo, da je biti vojak častno.

  • toros 21:12 24.april 2014.

    "Rusija je potrdila, da njihova vojaška letala izvajajo vaje nad Severnim morjem. S tem so potrdili izjave zveze Nato, ki je nad ruska letala poslala svoja. Nizozemska je sicer trdila, da so ruska letala vdrla v njen zračni prostor. "<br ...prikaži več />Nizozemska ???? Ali Norveška ?

  • maresem 20:23 24.april 2014.

    Papki... in to je neka vojska.