Svet
1136 ogledov

Kijevčani znova imajo vodo, številni še brez elektrike

Kijev Ukrajina
1/2
Epa
Ukrajini je po sredinem uničujočem ruskem raketiranju kritične infrastrukture uspelo znova vzpostaviti oskrbo z vodo v prestolnici, dela pa napredujejo tudi drugod po državi.

Več delov Kijeva je bilo brez ogrevanja ter interneta in mobilnega telefonskega omrežja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V četrtek zvečer je bilo brez elektrike še več delov prestolnice, medtem ko naj bi vodo znova imeli vsi. Je pa na omrežje znova priklopljena večina termo- in hidroelektrarn ter tudi vse nuklearke.

Po podatkih Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) tudi največjo nuklearko v Zaporožju znova oskrbujejo z elektriko od zunaj in ni več odvisna od zasilnih dizelskih generatorjev.

Kot je povedal kijevski župan Vitalij Kličko, je bilo po sredinem ruskem raketiranju brez elektrike kar 70-odstotkov Kijevčanov. Pristojni se trudijo dan in noč, da oskrbo znova vzpostavijo, a ta je odvisna tudi od stabilnosti električnega omrežja drugod po državi, je pojasnil.

Namestnik vodje predsedniškega urada Kirilo Timošenko je za televizijo v četrtek zvečer sicer optimistično zatrdil, da so oskrbo z elektriko uspeli obnoviti "na vseh območjih Ukrajine", vendar pa ni pojasnil, koliko Ukrajincev dejansko znova ima elektriko, piše dpa. Državno energetsko podjetje Ukrenergo medtem ni podalo novih pojasnil, ali jim je uspelo odpraviti izredne izpade elektrike in so se vrnili na - na žalost običajne - redne oziroma načrtovane prekinitve.

Zelenski sporoča ljudstvu: Rusija nas ne bo zlomila

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem rednem video nagovoru v četrtek pohvalil Ukrajince in njihov uporniški duh spričo ruske invazije. "Preživeli smo že devet mesecev vojne in Rusija ni našla načina, da nas zlomi. In ga tudi ne bo," je zatrdil. Obenem je priznal, da imajo težave pri obnovi oskrbe z elektriko in vodo po sredinih napadih, ki jih je označil kot "maščevanje poražencev".

Njegova soproga Olena Zelenska je medtem v pogovoru za britanski BBC zatrdila, da bodo Ukrajinci kljub mrazu in električnim mrkom preživeli prihajajočo zimo ter se še naprej borili, saj "brez zmage ne more biti miru".

Rusija je medtem v četrtek obstreljevala južno mesto Herson, pri čemer je bilo po navedbah tamkajšnjega regionalnega guvernerja Jaroslava Januševiča ubitih sedem ljudi, 20 pa ranjenih. Med drugim je zaradi napadov zagorela stolpnica.

Do ruskega obstreljevanja je prišlo, potem ko je Moskva ta mesec umaknila svoje sile iz mesta Herson in nekatere od njih premestila na položaje v vzhodnih regijah Doneck in Lugansk. Herson je tudi edina regionalna prestolnica, ki jo je Rusom od začetka invazije uspelo zavzeti, in njihov umik od tam velja za enega največjih ruskih neuspehov v vojni.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • Idioti 10:15 28.november 2022.

    Dokler bo Črtomira in Prešerna bom jaz proti Vatikanski bandi ! Se pravi večno !

  • Idioti 09:49 28.november 2022.

    Kreten Narkomanski , ti si že zlomljen , sam žalostno , da tudi UA s tabo !

  • Jernej65 00:23 26.november 2022.

    Zabiti Putko lomi Ukrajino, zlomil bo pa Rusijo.