Svet
159 ogledov

"Ukrajinci dajejo življenja za vrednote EU"

Sveče
Evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov

"Evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov letos praznujemo v okviru Putinove vojne proti Ukrajini, kar kaže, da mir ni samoumeven," je dejala predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen.

"Boleč spomin na preteklost ni le oddaljen spomin, ampak je našel odmev v nezakoniti in neupravičeni vojni Rusije proti Ukrajini," je opomnila Von der Leyen ob evropskem dnevu spomina na žrtve, poroča Indexhr. Predsednica komisije dodaja, da danes Ukrajinci dajejo svoja življenja za zaščito vrednot, na katerih je bila zgrajena EU.

Dan je bil uveden na podlagi priporočil Evropskega parlamenta, ki je leta 2008 sprejel Deklaracijo o razglasitvi 23. avgusta za evropski dan spomina na žrtve stalinizma in nacizma, potrdila pa jo 15. točka Resolucije Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu določena drugega aprila 2009.

Ursula von der Leyen | Avtor: Profimedia Profimedia

23. avgusta 1939 je bil podpisan nemško-sovjetski pakt, znan kot pakt Molotov-Ribbentrop, s katerim sta bila dosežena javni dogovor o nenapadanju in tajni dogovor o razdelitvi interesnih sfer v vzhodni Evropi.

"23. avgusta se spomnimo na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov v Evropi in širše. Danes, ob 83. obletnici podpisa pakta Molotov-Ribbentrop, ima ta datum poseben pomen. Letos je Putin vrnil grozote vojne v Evropo, z opominom, da miru ne more jemati kot nekaj samoumevnega," je dejala Von der Leyen.

"Združeni proti ruski propagandi"

"Danes, bolj kot kdaj koli prej, stojimo združeni proti ruski državni propagandi, ki izkrivlja zgodovino, širi zarote in kaznuje tiste, ki ji nasprotujejo. Še naprej se bomo odločno borili proti dezinformacijam. Poskrbeli bomo, da tisti, ki so se zoperstavili totalitarizmu, ne bodo pozabljen," je poudarila Von der Leyen.

"Še naprej bomo enotni za te temeljne vrednote. Še naprej bomo stali ob strani Ukrajini, dokler bo potrebno. Ne bomo se ustavili, dokler ne zmagate," je Ukrajincem sporočila Ursula von der Leyen.