Svet
11 ogledov

Ukrajinci uničili ruske oklepnike?

ruska vojska EPA
Nato potrdil vdor Rusije v Ukrajino. Iz Kijeva prihajajo informacije, da so uničili velik del ruskih oklepnikov.

Vojaški konvoj 23 oklepnikov naj bi ob meji čakal na temo in se nato neopazno prebil skozi odprtino v mejni ograji, poročata novinarja britanskih časnikov The Telegraph in The Guardian, ki sta na terenu na vzhodu Ukrajine. Vdor so kmalu potrdili ukrajinski obveščevalni podatki.

Da je prišlo do vojaškega vdora Rusije v Ukrajino je potrdil tudi generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen: "To potrjuje, da iz Rusije na vzhod Ukrajine teče tok orožja in borcev. Gre tudi za jasen znak ruskega sodelovanja pri destabilizaciji vzhoda Ukrajine."

Konvoj je v Ukrajino je zapeljal na območju, ki je pod nadzorom proruskih separatistov - nedaleč od mejnega prehoda Doneck, kakih 200 kilometrov vzhodno od ukrajinskega mesta z enakim imenom. Kljub zavetju noči pa sta jih opazila novinarja. V konvoju naj bi bila poleg 23 ruskih oklepnikov tudi druga logistična vozila in cisterne z gorivom. Na vseh vozilih pa so ruske registrske tablice. 

Pomoč še čaka na meji

Ruski konvoj 280 tovornjakov z 2000 tonami pomoči za prebivalce vzhodne Ukrajine je medtem obstal na ruski strani meje. Ukrajinske oblasti namreč vztrajajo, da lahko v državo vstopi le pod okriljem mednarodnih organizacij, kot sta Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi ali Mednarodni odbor Rdečega križa. 

Dopoldne naj bi ukrajinski mejni uradniki in cariniki le začeli pregledovati tovornjake. Kdaj naj bi bil pregled zaključen, ni znano.

Proruski separatisti na vzhodu Ukrajine so sicer v zadnjih dneh v spopadih z ukrajinsko vojsko utrpeli hude izgube, poleg tega pa je v minulih dneh odstopilo še več njihovih najvišjih predstavnikov, med drugim v četrtek njihov glavni vojaški poveljnik Igor Girkin, bolj znan pod vzdevkom Strelkov.

Ukrajinska vojska je v četrtek sporočila, da ji je uspelo sedaj tudi v celoti obkoliti mesto Lugansk in prekiniti vse povezave med tem mestom in ukrajinsko-rusko mejo. Podobno je vojski že pred tem uspelo obkoliti Doneck, drugo utrdbo separatistov na vzhodu Ukrajine, ki je prav tako odrezan od sveta in je tarča silovitega vojaškega obstreljevanja.

Komentarjev 2
  • erikkk 22:32 15.avgust 2014.

    Nostradamus je napovedal zlega svetlolasega človeka z vzhoda ki bo zanetu tretjo svetovno vojno. V nadaljevanju piiše še če bodo ljudje pametni in prav reagirali, se uprli , do tretje svetovne vojne sploh ne bo prišlo, zli svetlolasi pa bo ...prikaži več premagan , po tem sledi 1000 let miru po vsem svetu.. Zdaj a da vidimo ... če se to res dogaja

  • maresem 12:09 15.avgust 2014.

    Fašisti, ne pa rusi. Upam, da jih Ukrajinci potamanijo.