Svet
17 ogledov

Ukrajinska pilotka kriva umora

Nadja savchenko Šavčenko EPA
Ukrajinsko vojaško pilotko Nadjo Savčenko je rusko vojaško sodišče danes spoznalo krivo umora dveh ruskih novinarjev na vzhodu Ukrajine leta 2014. Kazen naj bi ji predvidoma izrekli v torek.

Sodni proces proti ukrajinski pilotki, ki je potekal v mestecu Doneck na jugu Rusije, je mednarodna skupnost ostro kritizirala.

Rusko tožilstvo je Savčenkovo obtožilo sodelovanja v napadu v regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine, v katerem sta bila ubita dva ruska novinarja, kar je sama zanikala.

Savčenkova je v času napada v bojih na vzhodu Ukrajine sodelovala kot prostovoljka. Sodišče je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa razsodilo, da je Savčenkova delovala na temelju političnega sovraštva.

Rusi: Bila je preoblečena v begunko

Okoliščine njene aretacije ostajajo nejasne. Ruska stran namreč trdi, da je prišla v državo prostovoljno in nezakonito, preoblečena v begunko, sama pa vztraja, da so jo na vzhodu Ukrajine ugrabili pripadniki proruskih sil in jo na silo prepeljali čez mejo.

Njen primer je bil deležen velike pozornosti tudi v tujini, vključno s Slovenijo, od koder so se vrstili pozivi k njeni izpustitvi.

Savčenkova v Ukrajini velja za simbol upora proti proruskim skrajnežem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Papaja Popi 15:43 21.marec 2016.

    Rusija do Srbije.................

  • krtmen1 12:39 21.marec 2016.

    Nisem vedel, da je Donetsk že uradno v Rusiji!?!?!?