Svet
30455 ogledov

Ukrajinski kombajni preveč napredni za ruske tatove

Kombajn Profimedia
Ruski okupatorji v Ukrajini množično kradejo kmetijsko opremo. Pri kombajnih pa se jim je zalomilo, lastnik jim jo je pošteno zagodel.

Traktorji imajo v ukrajinsko-ruski vojni že od samega začetka zelo pomembno, tudi propagandno vlogo. Na socialnih omrežjih so se še posebej v prvih tednih vojne vrstili posnetki ukrajinskega "John Deere bataljona", ko so domačini z močnimi traktorji vlekli na svojo stran zajete ali zapuščene ruske tanke in druge oklepnike. 

Traktor in oklepnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Ukrajina s svojimi rodovitnimi prostranstvi velja za žitnico Evrope, številna kmetijska podjetja so opremljena z najsodobnejšo tehnologijo za pridelavo poljščin. Poslovnež iz mesta Melitopol je za ameriški CNN delil zanimivo zgodbo o tem, kako so Rusi po zajetju območja začeli z množično krajo strojev in druge tehnične opreme.

Ni šlo za naključno ropanje, temveč za dobro organizirano akcijo, v katero so bile vključene transportne enote ruske vojske. Tako so izpraznili tudi tamkajšnje predstavništvo ameriške družbe John Deere, ki proizvaja najsodobnejše traktorje, kombajne, sejalnike in podobne stroje. Odpeljali so opremo v vrednosti skoraj petih milijonov evrov. 

Kombajn | Avtor: Profimedia Profimedia

Del nakradenih strojev so prepeljali samo onkraj ruske meje, dva kombajna pa sta pot nadaljevala v okoli tisoč kilometrov oddaljeno Čečenijo. Lokacijo so pri ukrajinskem lastniku lahko natančno spremljali, ker sta kombajna opremljena z GPS tehnologijo. Ko so ju pripeljali v neko čečensko vas, pa so ugotovili, da ju ne morejo uporabljati, saj je lastnik oba stroja na daljavo zablokiral.

Tatovi naj bi po informacijah ukrajinskega trgovca že stopili v stik s tehničnimi strokovnjaki, ob pomoči katerih želijo zaobiti elektronsko blokado. A tudi če jim to ne bo uspelo, bi lahko nekaj denarja zaslužili s prodajo kombajnov za rezervne dele. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • Jernej65 22:49 02.maj 2022.

    Putin se niti ne zaveda bede svoje vojske. Sestavljena je iz bataljonov posiljevalcev in kurjih tatov. Njihovi tanki se še komaj premikajo. Ukrajina je že polna uničenega starega železja, ki ostane za njimi, dišijo jim pa ukrajinski, moderni kmetijski stroji.

  • Ender3 21:40 02.maj 2022.

    Ne bomo nasedli takšni bedni propagandi. Kaj vse si izmislijo, da prikažejo drugo stran v najslabši luči. In kakšen smisel ima prozahodna propaganda in cenzura, če se izkaže kot laž ali Fake news.

  • Avatar Žare Dolenc
    zare 21:01 02.maj 2022.

    Putin jih bo odlikoval. Kakršen vrhovni poveljnik, taka vojska. Sramotno.