Svet
15 ogledov

Ukrajinski vojaki ne morejo domov

ukrajinski vojaki EPA
Ruski predsednik je ministrstvom in drugim pristojnim organom naročil, da do 29. marca na Krimu, ki si ga je Rusija priključila kljub nasprotovanju Ukrajine in Zahoda, oblikujejo nove upravne strukture.

Po Putinovem ukazu morajo ruske oblasti v tednu dni v skladu z rusko zakonodajo na Krimu zagotoviti delovanje policije, civilne zaščite, obveščevalne službe FSB in drugih državnih organov. Že v ponedeljek bodo uvedli rusko valuto rubelj, ki bo nadomestil ukrajinsko grivno.

Rusija je sicer že v soboto razglasila popoln vojaški nadzor nad krimskim polotokom. Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva ruske zastave plapolajo na 189 vojaških zgradbah, ki so bile pred tem ukrajinske. Ruska črnomorska flota je doslej zavzela tudi 54 od 67 ukrajinskih vojaških plovil v krimskih pristaniščih, v soboto pa je prevzela nadzor tudi nad edino ukrajinsko podmornico na Krimu.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass črnomorski floti naročil, naj ukrajinskim vojakom, ki želijo zapustiti Krim, to omogoči. Po njegovih besedah je željo po odhodu do petka izrazilo manj kot 2000 od skupno več kot 18.000 vojakov.
Po poročanju Itar-Tassa, ki se sklicuje na navedbe ruskih oblasti, nekateri ukrajinski vojaki polotoka sicer ne morejo zapustiti, saj so ukrajinski obmejni organi v soboto blokirali prehod v Ukrajino.

"Namen teh provokativnih dejanj je jasen: obtožiti krimske oblasti, da ljudem preprečujejo odhod in tako ustvariti napetosti na meji. Tisti v Kijevu, ki so izdali takšna navodila, otežujejo stvari lastnim državljanom, ki želijo zapustiti Krim," je sporočilo rusko predstavništvo.

Hague Rusijo svari pred izolacijo

Britanski zunanji minister William Hague je Rusijo posvaril pred izolacijo in stagnacijo, ki ji grozita zaradi krize v Ukrajini. Čas je tudi, da Velika Britanija in njene zaveznice razmislijo o drugačnih odnosih z Moskvo, kot so vladali zadnjih 20 let, je v članku v časniku The Telegraph zapisal Hague.

Hague je Rusijo obtožil vedenja, ki "spada v neko čisto drugo obdobje". "Nezakonita priključitev Krima je nezaslišano prisvajanje ozemlja, referendum pred tem pa je bil norčevanje iz demokracije," je v članku, objavljenem tudi v spletni izdaji časnika, zapisal Hague. Po njegovih besedah gre za najresnejše tveganje za evropsko varnost v 21. stoletju.

"Na kocki so bistvena načela, vključno z ozemeljsko celovitostjo evropskih narodov in pravico demokratičnih držav, da si izbirajo lastno prihodnost," meni britanski minister.

Glede sankcij proti Rusiji, ki jih je na vrhu v petek zaostrila EU, je dejal, da niso namenjene kaznovanju Rusov, temveč želijo z njimi poslati sporočilo ruskim voditeljem.

Rusijo je sicer pozval, naj si prizadeva konflikt rešiti na miren način. "Nikoli nismo obupali nad diplomacijo ali iskali konflikta z Rusijo. Se pa tudi ne bi smel noben evropski narod prestrašiti ustrahovalnega vedenja," je zatrdil.

Izpostavil je tudi zavezo vrha EU za zmanjšanje energetske odvisnosti Evrope od Rusije. "Pospešitev energetske raznolikosti v Evropi bo morda moral biti del našega odgovora na nedavne dogodke," je menil vodja britanske diplomacije.

"Okrepitev prizadevanj za podporo demokratičnim inštitucijam v državah, ki so občutljive na ruski vpliv, pa bi bil lahko drugi," je še posvaril ter pojasnil, da se koruptivne prakse iz Rusije, katere ekonomski sistem zaznamuje množica oligarhov, širijo tudi v države jugovzhodne Evrope in na Balkan. Tam se ustvarja koncentracija "ekonomske, politične in medijske moči", ki bi lahko ovirala razvoj prave in stabilne demokracije, je prepričan Hague.

 
Komentarjev 1