Svet
14546 ogledov

Ukrajinski vojaki se pripravljajo na "zadnjo bitko"

Ukrajina ukrajinski vojak
1/11
Profimedia
Padec Mariupolja naj bi bil le še vprašanje časa.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nagovoru južnokorejskemu parlamentu dejal, da so "ruske sile do tal požgale Mauripolj" in da je tam po njegovem prepričanju umrlo več deset tisoč ljudi, poroča britanski BBC. Mauripolj je že več tednov tarča grozljivega obleganja in je od 17. marca popolnoma odrezan od območij pod nadzorom Ukrajine.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na izjave ukrajinskih vojakov, ujetih v mestu, je padec Mauripolja zdaj res le še vprašanje časa, saj jim zmanjkuje streliva. Ukrajinska vojska se tako pripravlja na "zadnjo bitko", poroča AFP.

"Danes bo verjetno še zadnja bitka, saj nam streliva zmanjkuje. To pomeni smrt za nekatere od nas in ujetništvo za preostale," so sporočili pripadniki 36. mornariške brigade, ki pristanišče branijo 47 dni in so po lastnih navedbah naredili "vse, kar je mogoče in nemogoče", da bi ohranili nadzor nad mestom.

Proruski separatisti naj bi že prevzeli nadzor nad pristaniščem v Mariupoolju, je v televizijskem govoru dejal vodja ljudske republike Doneck Denis Pušilin. Preostale ukrajinske sile naj bi se zatekle v metalurško tovarno Azovstal. Navedb še ni bilo mogoče neodvisno preveriti. 

Ukrajina je medtem obtožila Rusijo, da je znova zasegla civilno ladjo v pristanišču, navaja nemška tiskovna agencija dpa. 

Po podatkih ameriškega obrambnega ministrstva Rusija premika svoje vojake v Donbas. Število vojakov, ki so že na omenjenem območju, naj bi se tako podvojilo ali celo potrojilo.

Donbas ruska vojska | Avtor: Profimedia Profimedia

Rusko vojsko naj bi v Ukrajini vodil 60-letni general Aleksander Dvornikov, ki je pred tem bil na čelu ruskih sil v Siriji in Čečeniji. Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan ocenjuje, da njegovo imenovanje pomeni, da lahko pričakujemo več podobnih dejanj, kot so se zgodila v Buči. Moskva zavrača odgovornost za poboje civilistov v Buči, novice o tem pa je označila za lažne. S Sullivanovo oceno se strinja tudi genral David Petraeus. "V Siriji so bili Rusi znani po "depopulaciji" območij. To so storili v Alepu in da drugih območjih. Mislim, da lahko to pričakujemo," je dejal za CNN. 

Zelenski ponovil, da potrebujejo vojaško pomoč iz tujine

Zelenski je sicer v današnjem 15-minutnem nagovoru ponovil, da v Ukrajini branijo tudi mir v drugih državah, Ukrajina pa da bo lahko zaščitila svoje državljane le, če hitro dobi vojaško pomoč iz tujine.

Obrambno ministrstvo Južne Koreje je v odzivu na govor ukrajinskega predsednika sicer sporočilo, da je Ukrajini poslalo zaščitno vojaško opremo v vrednosti več kot pol milijona evrov. V paketu pa ni orožja, saj si po navedbah ministrstva za obrambo Južna Koreja zaradi svojega varnostnega položaja tega ne more privoščiti.

Mariupolj Ukrajina | Avtor: Profimedia Profimedia

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v intervjuju za rusko televizijo Rossiya-24 dejal, da pred naslednjim krogom pogajanj ne bodo ustavili vojaških operacij. "Predsednik je večkrat poudaril, da prednost daje pogajanjem," je rekel Lavrov, a dodal: "Naša posebna vojaška operacija je namenjena končanju brezsramne širitve ameriške želje po popolni dominaciji v mednarodnem prostoru". 

Indijski predsednik vlade Narendra Modi je Putina in Zelenskega pozval k neposrednim pogovorom. V pogovoru z ameriškim predsednikom Josephom Bidnom je izrazil upanje, da bodo pogovori med Ukrajino in Rusijo privedli do miru. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • Avatar pantani
    pantani 07:22 12.april 2022.

    Ta res hoče cel svet potegnit v vojno!!!

  • Avatar luckyss
    luckyss 05:01 12.april 2022.

    Tu ni kaj ugibati..Predstavnik ruske vojske je že prejšnji teden, ko so sestrelili dva helikopterja, ki sta bila v priletu za evakuacijo štaba Azov enot..... povedal, da lahko Mariupol zapustijo VSI, razen pripadnikov nacističnih enot..Glede na svinjarije, ki so jih ...prikaži več ti počeli zadnja leta v Donbasu, dvomim, da se bo z njimi ravnalo ravno po mednarodnih vojnih konvencijah. Kljub temu, da so nacistične enote del redne ukrajinske vojske. Po moje zaslužena kazen..

  • jakec1575 00:00 12.april 2022.

    za vse, ki radi preberete se kaj vec. kako se je zapletala zgodba okoli ukrajine ze pred 2014. https://www.index.hr/vijesti/clanak/janukovic-je-bio-razapet-izmedju-eu-i-putina-timosenko-ga-je-molila-nije-poslusao/2355290.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_ostalo_d