Svet
12 ogledov

Umaknili obtožnico za 270 rudarjev

Streljanje na rudarje v Južni Afriki EPA
Južnoafriški tožilci so danes sporočili, da bodo do nadaljnjega umaknili obtožnico proti 270 rudarjem podjetja Lonmin, ki so bili obtoženi umora 34 stavkajočih kolegov v nedavnih nemirih v rudniku platine v Marikani.

Tožilec Nomgcobo Jiba je novinarjem v Pretorii pojasnil, da obtožb ne morejo formalno umakniti, dokler se ne konča preiskava. "Protestniki bodo z opozorilom pogojno izpuščeni in njihov primer bo do nadaljnjega odložen, dokler se ne bo zaključila preiskava," je dejal Jiba.

Rudarji so bili obtoženi umorov, potem ko je tožilstvo uporabilo t. i. člen o "skupnem namenu", ki izhaja še iz časa apartheida, po katerem so rudarji odgovorni za rezultat nezakonite stavke, v kateri so sodelovali.

Aretacija rudarjev šokirala javnost

Odločitev tožilstva, da aretirane stavkajoče delavce obtoži umora, je šokirala južnoafriško javnost, na kar je minuli teden opozoril tudi južnoafriški pravosodni minister Jeff Radebe in zahteval pojasnila. Ogorčenje je med drugim izrazilo tudi glavno južnoafriško sindikalno združenje COSATU.

34 rudarjev je bilo ubitih 16. avgusta med nemiri, v katerih je policija začela streljati na stavkajoče v rudniku platine Marikana na severozahodu Južne Afrike. Policija je na stavkajoče streljala, potem ko je nasilje med nasprotujočimi si sindikati že terjalo deset mrtvih, med katerimi sta bila tudi dva policista in dva varnostnika. Številni so bili razkosani z mačetami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.