Svet
5962 ogledov

Umaknili več milijonov jajc

jajca številk Profimedias
Jajca, ki so jih umaknili iz prodaje, so vsebovala človeku škodljivo raven insekticida.

Okoli 900.000 takšnih jajc so našli in zasegli tudi v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija, medtem ko po navedbah uprave za varno hrano sporna jajca do Slovenije niso prišla.

Sporna jajca po navedbah nemške tiskovne agencije dpa vsebujejo prekomerno količino širokospektralnega insekticida fipronil, ki lahko škoduje jetrom, ščitnici in ledvicam. Insekticid so našli tudi v nekaterih drugih jajcih, vendar ne v količinah, ki bi bile potencialno škodljive človekovemu zdravju.

Inšpekcijske službe so prekomerno prisotnost insekticida zaznale pri skupno 30 rejcih, trenutno pa nadaljujejo s poostrenim nadzorom.

Tudi v Nemčiji; kaj pa pri nas?

Tega so po opozorilih belgijskih in nizozemskih kolegov sprožili tudi v Nemčiji ter v pakirnici v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija našli okoli 900.000 spornih jajc. Čeprav nemške pristojne službe priznavajo, da je bila čezmerna prisotnost fipronila za njihove strokovnjake nekaj novega, mirijo, da ni razloga za paniko.

Na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so za STA pojasnili, da so bili o odpoklicih jajc obveščeni prek evropskega sistema hitrega obveščanja. Prek sistema so tuji kolegi posebej obvestili tiste države, ki so prejele pošiljke spornih jajc, vendar po trenutno razpoložljivih podatkih Slovenije ni med njimi.

Jajca so po navedbah uprave sicer vključena v redni program spremljanja ostankov pesticidov v živilih, ki ga izvaja njihova inšpekcijska služba. V do sedaj odvzetih vzorcih jajc tovrstnih nepravilnosti niso ugotovili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.