Svet
690 ogledov

Škandal zaradi okuženih jajc se širi

jajca Shutterstock
Jajca, ki so jih odpoklicali, vsebujejo tako visoke ravni insekticida fipronil, da jih ne bi smeli zaužiti.

Trgovine na Nizozemskem in v Nemčiji so s polic umaknila na milijone jajc, ki naj bi vsebovala zdravju škodljive količine strupenega insekticida. Škandal, ki je na Nizozemskem izbruhnil v torek, dobiva nove razsežnosti.

Medtem ko se nizozemsko perutninarstvo boji ogromne finančne škode, so nemški uradniki včeraj sporočili, da je po njihovih ocenah pot v državo in na trgovske police našlo tri milijone oporečnih jajc.

Nizozemska uprava za varno hrano NVWA je ta teden zaradi škandala zaprla 138 perutninarskih farm, jajca z 59 drugih farm pa vsebujejo tako visoke ravni insekticida fipronil, da jih ne bi smeli jesti otroci. Nizozemci sicer lahko oporečna jajca prepoznajo po kodi kmetije, s katere so prišla. Kode spornih kmetij so objavili na spletnih straneh.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so bili o odpoklicih jajc obveščeni prek evropskega sistema hitrega obveščanja. Prek sistema so posebej obvestili tiste države, ki so prejele pošiljke spornih jajc, vendar po trenutno razpoložljivih podatkih Slovenije ni med njimi.

Preiskava je v teku

Insekticid fipronil je pogosto uporabljen v proizvodnji veterinarskih produktov za zatiranje bolh, uši in klopov. Vendar pa ne sme biti uporabljen za zdravljenje živali, ki so namenjene za človeško prehrano, kot so piščanci.

Dosedanja preiskava kaže, da naj bi strupeno snov kmetijam prodajalo nizozemsko podjetje Chickenfriend za zatiranje trdovratnega zajedavca - rdečih pršic. Substanco z insekticidom naj bi Chickenfriendu dobavljalo neko belgijsko podjetje, a to še ni potrjeno.

Nemške oblasti preverjajo tudi nekatere namige, da naj bi sporno zdravilo dobavljali tudi neposredno nemškim farmam v zvezni deželi Spodnja Saška. Kazensko preiskavo so sprožile tudi belgijske oblasti, čeprav so tam v jajcih odkrili fipronil, a ne v količinah, ki bi bile škodljive zdravju.

Škandal je nov udarec za nizozemsko perutninarstvo, potem ko so morali novembra lani v državi zaradi ptičje gripe zaklati 190.000 rac.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.