Svet
11 ogledov

Umetnin mu ne bodo vrnili

Zaplenjene umetnine nekdanjega hrvaškega premiera Iva Sanaderja naj bi bile vred Žurnal24 main
Zagrebško sodišče pritožbe družine bivšega hrvaškega premiera Iva Sanaderjana na sklep o začasnem odvzemu umetnin zavrnilo.

Sodišče je po besedah tiskovnega predstavnika Krešimirja Devčića ugotovilo, da so bile pritožbe neutemeljene. Spomnil je, da je sodišče presodilo enako, ko se je Sanaderjeva družina pritožila zaradi blokade njihovih računov, poslovnih prostorov in Sanaderjevega deleža v dveh zagrebških podjetjih, v katerih je bivši premier solastnik.

"Zgodbice za otroke"
Sanaderjev zagrebški odvetnik Goran Suić ni želel komentirati odločitve sodišča, preden je ne bo prejel v pisni obliki. Sicer pa je zanikal današnje pisanje Jutarnjega lista, da je Sanader pred aretacijo 10. decembra lani uspel skriti več umetnin in zbirko ročnih ur, vrednih več kot pol milijona evrov. "To so zgodbice za otroke," je dejal Suić.

Hrvaški mediji so ocenili, da naj bi bila Sanaderjeva zbirka umetnin, ki so jo začasno shranili v muzeju sodobnih umetnosti v Zagrebu, vredna približno 811 tisoč evrov. Jutarnji list je danes poročal, da je vrednost Sanaderjeve zbirke ročnih ur med 160 in 180 tisoč evrov.

Tepejo ga lastni zakoni
Hrvaška je uveljavila zakonsko možnost blokade premoženja in začasnega odvzema umetnin v primerih zlorabe položaja in pooblastil še v času, ko je bil Sanader premier. Sanaderja bremenijo ravno zaradi omenjenih kaznivih dejanj v primerih poneverb v hrvaškem elektrogospodarstvu in Fimi-Medie.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.