Svet
1 ogledov

Umik britanskih veleposlanikov iz Irana

Iran Reuters
Iranski parlament z veliko večino potrdil zakon o zmanjšanju diplomatskih in gospodarskih vezi z Veliko Britanijo. Zato, ker je London pred dnevi sprejel nove sankcije proti Teheranu. Umanili bodo tudi veleposlaništva.

Zakon, ki ga je pripravil zunanjepolitični odbor iranskega madžlisa, med drugim predvideva, da se v roku dveh tednov zmanjšajo vezi z Veliko Britanijo na raven odpravnikov poslov, gospodarski in trgovinski stiki pa se zmanjšajo na minimalno raven.

Predsednik zunanjepolitičnega odbora Aladin Borudžerdi je zunanjega ministra Alija Akbara Salehija ob tem pozval, naj izžene britanskega veleposlanika v Teheranu.

Za zakon o omejitvi diplomatskih odnosov z Veliko Britanijo je glasovalo 179 od 206 navzočih poslancev. Poslanci so ob tem tudi nakazali možnost, da se na ta način kaznuje "tudi druge države, ki se obnašajo podobno kot Velika Britanija". Preden stopi v veljavo, mora zakon potrditi še iranski svet varuhov.

Podobno tudi ZDA in Kanada

Podobne ukrepe sta uvedli tudi ZDA in Kanada. Slednja je prekinila skoraj vse finančne transakcije z iransko vlado, uvrstila vodstvo republikanske garde na seznam za sankcije in razširila seznam blaga, za katerega velja prepoved trgovine z Iranom. ZDA pa so iransko centralno banko uvrstile med ustanove, ki perejo denar, formalnih sankcij proti banki pa niso uvedle.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.