Svet
13 ogledov

Umikanje vojakov na ukrajinski meji

John Kerry EPA
Rusija je z ukrajinske meje umaknila en bataljon.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da se ruska vojska postopoma umika z njenih meja, kar bi bilo lahko povezano z zadnjimi prizadevanji za politično rešitev ukrajinske krize. O tem sta se v petek po telefonu pogovarjala ameriški in ruski predsednik, v nedeljo pa sta se v Parizu srečala še zunanja ministra ZDA in Rusije. Ameriški državni sekretar John Kerry je po srečanju dejal, da je napredek pri reševanju krize odvisen od umika ruskih vojakov z ukrajinske meje. EU in ZDA sicer ocenjujejo, da je bilo ob meji z Ukrajino med 30.000 in 40.000 ruskih vojakov.

O umiku enega bataljona svojih vojakov so sporočili tudi z ruskega obrambnega ministrstva. "Bataljon zaključuje urjenje na vadbišču Kadamovski v pokrajini Rostov in odhaja nazaj v svoje oporišče v pokrajini Samara." 

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je sicer še sporočilo, da jih Moskva o umiku uradno ni obvestila, zato naj tudi ne bi poznala razloga zanj. "To bi bilo lahko povezano z običajno rotacijo vojakov ali z ameriško-ruskimi pogajanji," dodaja tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Oleksij Dmitraškivskij.

Pogovori predsednikov in obrambnih ministrov

V zadnjem krogu prizadevanj za razrešitev ukrajinske krize, ki je izbruhnila s padcem prokremeljskega režima v Kijevu, se je ruski predsednik Vladimir Putin danes po telefonu pogovarjal z nemško kanclerko Angelo Merkel in izpostavil nujnost stabilizacije razmer v Ukrajini. Po njegovem mnenju Ukrajina potrebuje tudi reformo ustave, ki bi upoštevala interese državljanov v vseh ukrajinskih regijah. Po navedbah nemške vlade je ruski predsednik Merklovo tudi seznanil z delnim umikom ruskih sil z območja ob meji z Ukrajino. Zavzela sta se za rešitev zamrznjenega konflikta v Pridnestrju, ki je del Moldavije. Po njunem mnenju je treba končati mednarodno blokado območja ter najti "pravično in obsežno rešitev".

V petek je Putin po telefonu govoril z ameriškim predsednikom Barackom Obamo. Obama je ob tem poudaril, da je diplomatska rešitev možna, če se bo Rusija vzdržala provokacij, Moskvo pa med drugim pozval, naj preneha nameščati svoje sile ob meji z Ukrajino. K umiku vojaških enot z ukrajinske meje je Moskvo na srečanju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom v nedeljo pozval tudi ameriški državni sekretar Kerry in poudaril, da so v ZDA prepričani, da so ruska dejanja nezakonita in nelegitimna.

 

Komentarjev 1
  • dragec 06:31 01.april 2014.

    Rusi,odjebite te ukrajoince