Svet
15 ogledov

Umira zaradi raka, a je ne smejo zdraviti

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Šestnajstletnica umira zaradi levkemije, a ji v bolnišnici ne želijo pomagati s kemoterapijo, ker je noseča.

Ker je splav v Dominikanski republiki zakonsko prepovedan, je bolnišnica v glavnem mestu Santo Domingo zdravljenje 16-letnice odklonila. Dekle je namreč v devetem tednu nosečnosti, kemoterapija pa bi po vsej verjetnosti sprožila splav, opiše dnevnik.hr.

Mati je pozvala oblasti

Rosa Hernandez, mati bolne deklice, poskuša prepričati dominikanske oblasti, da v primeru njene hčerke naredijo izjemo in ji s tem rešijo življenje. "Življenje moje hčerke je na prvem mestu. Vem, da je splav greh in da se s tem krši zakon, ampak zdravje moje hčerke je najpomembnejše."

Na nogah tudi javnost

Na nogah so tudi številna ženska združenja in človekove organizacije. Javnost in oblasti opozarjajo, da morajo deklico takoj začeti zdraviti. Enakega mnenja je tudi minister za zdravje Bautista Rojas Gomez, a ne more storiti ničesar. Čaka na odločitev oblasti.

Rešiti morajo obe življenji

Eden izmed ustvarjalcev zakona Pelegrin Castillo pravi, da prepoved splava ne omejuje zdravnikom, da deklice ne zdravijo s kemoterapijo, ampak jim preprečuje, da bi storili splav, ker bi jo želeli zdraviti s kemoterapijo. "Zdravniki se nimajo za kaj obremenjevati. Imajo proste roke in lahko jo zdravijo s kemoterapijo. Njihova obveza je, da rešijo obe življenji."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.