Svet
4859 ogledov

Umirajoči bo lahko v lekarni prevzel smrtonosni pripravek

Zdravila Profimedias
Pred odobritvijo pomoči pri samomoru bosta vsak primer posebej ocenila dva zdravnika.

Avstrijski poslanci so z veliko večino glasov potrdili zakon, ki dovoljuje pomoč pri samomoru hudo bolnih. Neozdravljivo in trajno bolni, bodo lahko preko ustrezne oporoke izrazili željo za pomoč pri samomoru in v lekarnah prejeli ustrezni pripravek.  Aktivna evtanazija bo še vedno prepovedana.

Ustavno sodišče: Gre za temeljne človekove pravice

Avstrijsko ustavno sodišče decembra lani razsodilo, da trenutna prepoved pomoči pri samomoru krši temeljne človekove pravice in za konec letošnjega leta naložilo odpravo prepovedi. Za aktivno pomoč pri samomoru je v Avstriji zagrožena zaporna kazen do petih let zapora. Če do konca leta ne bi prišlo do nove zakonske ureditve glede pomoči pri umiranju, bi obstoječa prepoved prenehala veljati, praksa pa bi ostala neurejena.

Zdravnik bo ugotavljal, ali je pacient sposoben odločati sam

Pred odobritvijo pomoči pri samomoru bosta vsak primer posebej ocenila dva zdravnika, od katerih bo moral biti eden usposobljen za paliativno medicino. Zdravnika bosta morala med drugim ugotoviti, ali je bolnik sposoben samostojno sprejemati odločitve. Nato bo umirajoči upravičen, da v lekarni prevzame smrtonosni pripravek. Tega bo lahko prevzela tudi druga oseba, a bo moral pripravek samostojno uporabiti samo tisti, ki se bo odločil za končanje življenja. Mogoča bo tudi dostava pripravka iz lekarne.

12 tednov za razmislek

Pred izdajo dovoljenja za pomoč pri samomoru bo potrebno upoštevati obdobje 12 tednov za razmislek o odločitvi za končanje življenja. Cilj tega je premagati akutne faze morebitne krize. V primeru, da bo imel bolnik na voljo le zelo kratek čas življenja, bo mogoče to obdobje skrajšati na dva tedna.

Na zahtevo avstrijske lekarniške zbornice so v sedaj sprejeto zakonodajo vključili, da seznam lekarn, kjer bodo na voljo smrtonosni preparati, ne bo javno objavljen. Tega bodo posredovali samo notarju ali odvetniku bolnika, ki bosta posedovala dokumentacijo o postopku pomoči pri samomoru.

Koalicija in opozicija podprli zakon skupaj

Za ustrezno zakonodajo, ki ureja pomoč pri samomoru hudih bolnih, so v četrtek zvečer glasovali tako poslanci vladajoče koalicije med ljudsko stranko in Zelenimi kot opozicijski socialdemokrati in Neos. Proti so bili samo svobodnjaki.

Avstrijska pravosodna ministrica Alma Zadić je v parlamentu poudarila, da zakonodaja spoštuje človeško dostojanstvo ter spoštovanje tako življenja kot odločitev hudo bolnih, da odločajo o svoji usodi. Napovedala je tudi, da bo vlada namenila 108 milijonov evrov za izgradnjo hospicov in paliativne oskrbe. Prav tako bodo na Dunaju namenili 205 milijonov evrov za preprečevanje samomorov.

*Fotografija je simbolna

Komentarjev 4
  • Tana_Kerr 14:04 17.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • popokatopetl 11:39 17.december 2021.

    Absolutno podpiram. Naša trenutna ureditev je taka, da so neozdravljivi pacienti de facto obsojeni na dolgotrajno mučenje. To je po drugi strani kazen, ki jo sodišče ne more dosodit najhujšemu kriminalcu.