Svet
0 ogledov

Umor Politkovske znova pod drobnogledom

Ana Politkovska je bila ustreljena 7. oktobra 2006 pred svojim stanovanjem v Mos Žurnal24 main
Tožilstvo bo moralo znova preiskati umor ruske novinarke Ane Politkovske.

Rusko vrhovno sodišče je odločilo, da mora tožilstvo znova preiskati umor raziskovalne novinarke Ane Politkovske. Vrhovno sodišče je tako razveljavilo razsodbo prvostopenjskega sodišča v Moskvi, ki je avgusta zavrnilo zahtevo svojcev Politkovske, da se primer vrne v roke tožilstva in se sproži nova preiskava.

Morilec še vedno na prostosti

Politkovsko so ustrelili leta 2006 na stopnišču bloka, kjer je stanovala. Znana je bil kot ostra kritičarka tedanjega ruskega predsednika in sedanjega premierja Vladimira Putina ter njegove politike v Čečeniji.

Oblasti tri leta po umoru še vedno niso našle niti strelca niti naročnika umora. Avgusta se je sicer na vojaškem sodišču v Moskvi začelo novo sojenje za njen umor, potem ko je vrhovno sodišče zavrnilo oprostilne sodbe za vse obtožene v predhodnem sojenju. A trije osumljenci, ki jim sodijo zdaj, so obtoženi le sodelovanja pri umoru.

Na zahtevo družine
Novo preiskavo in ne le ponovnega sojenja je zahtevala družina Politkovske. Trdijo namreč, da prvotna preiskava ni bila opravljena korektno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.