Svet
2 ogledov

Umor ruske novinarke brez razpleta

Žurnal24 main
Sodišče v Moskvi je danes oprostilo štiri osebe, obtožene, da so sodelovale pri umoru ruske novinarke Ane Politkovske, poročajo tuje tiskovne agencije.

Porota je ocenila, da ni bilo zbranih dovolj dokazov o povezavi osumljenih z umorom. Tožilstvo je že napovedalo, da se bo na razsodbo pritožilo.


Odvetnik obtoženih bratov Mahmudov Murat Musajev (v sredini, levo Džabrajl, desno Ibragim) je po razsodbi dejal, da je "pravica triumfirala".© AFP

 
Vpletenosti v umor Politkovske je bila obtožena trojica moških – član ruske kriminalne policije Sergej Hadikurbanov in dva Čečena, brata Džabrajl in Ibragim Mahmudov. Četrti osumljenec, nekdanji časnik ruske tajne službe FSB Pavel Rjaguzov, ki naj bi priskrbel naslov novinarke, pa je bil obtožen zlorabe pooblastil.

Domnevni morilec novinarke, Čečen Rustam Mahmudov, ki naj bi Politkovsko ustrelil, je na begu, za njim pa je razpisana mednarodna tiralica.

Državna tožilka Julija Safina je po objavi razsodbe napovedala, da se bodo pritožili zaradi napak, ki so bile storjene pri obravnavi primera. Odvetnica družine Politkovski Karina Moskalenko pa je po objavi razsodbe dejala: "Našli niso niti tistih, ki so naročili umor, niti organizatorjev niti tistih, ki so zločin zagrešili."

Ano Politkovsko, ki je bila znana po svojih ostrih kritikah Kremlja, so neznanci umorili oktobra 2006 pred njenim stanovanjem. Svojci umorjene novinarke in njeni poklicni kolegi so bili ves čas zelo kritični do sojenja ter so opozarjali, da ni bilo nikoli povedano, kdo stoji v ozadju umora. Številni menijo, da je bila smrt Politkovske povezana z njenim delom, napisala je namreč številne članke o zlorabah ruske vojske med vojno v Čečeniji.

Umor Politkovske je povzročil tudi ogorčenje mednarodne javnosti, organizacije za varstvo človekovih pravic pa so ruskim oblastem očitale, da jim ne uspeva zaščititi novinarjev. Politkovska je bila namreč 13 novinarka, ki je bila ubita v Rusiji po prihodu Vladimirja Putina na predsedniški položaj leta 2000. Za nobenega od teh umorov ni bil nihče obsojen.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.