Svet
5 ogledov

Umor vohuna preiskuje Cia

Policija je truplo odkrila v razpadajočem stanju. Sprašujejo se, zakaj nihče ni Žurnal24 main
Umor britanskega vohuna Garetha Williamsa preiskuje tudi ameriška obveščevalna služba Cia. Okoliščine umora še vedno ostajajo skrivnost.

31-letnega vohuna, ki je delal za britansko obveščevalno službo MI6, naj bi Cia pošiljala na občasne tajne misije v ZDA. Cijini agenti se trenutno trudijo odkriti podrobnosti Williamsovega umora, ki bi lahko ogrozil nacionalno varnost ZDA, poroča britanski Daily Mail.

Williams naj bi v zadnjem letu najmanj štirikrat odpotoval v Pentagon, od koder so ga pošiljali na misije. Nekaj tednov pred smrtjo naj bi se vrnil s potovanja v ZDA, britanske oblasti pa se sprašujejo, zakaj nihče ni odkril njegovega trupla prej. Po trditvah britanskih medijev je bil Williams zaposlen v britanskem vladnem prisluškovalnem centru GCHQ v kraju Cheltenham, zadnje leto pa je delal za MI6. Naslednji teden naj bi se zopet vrnil v službo pri GCHQ.

Je bil istospolno usmerjen?
Njegov stric je potrdil, da je Williams veliko potoval, toda nikoli ni hotel razkriti, kam potuje in s kom sodeluje. Ameriški agenti so dejali, "da ameriška nacionalna varnost ni ogrožena in da bodo zaslišali vse, ki so poznali Williamsa". Neimenovani vir iz britanske policije je namignil, da Williamsova smrt ni povezana z njegovo službo in da "so razlogi bolj osebne narave". "Kljub temu pa imajo Američani odprte oči in se lahko motivi za umor hitro spremenijo," je še dodal vir, ki ni hotel razkriti, kakšni naj bi ti motivi bili.

Britanski mediji pa pišejo, da naj bi bil Williams gej in da naj bi ga umoril njegov ljubimec. Policija naj bi namreč v njegovi hiši odkrila številne revije in naslove erotičnih spletnih strani za geje. Njegovi znanci so novinarjem povedali, da Williams ni nakazoval, da je bil istospolno usmerjen.

Truplo odkrili v torbi

Policija je v četrtek Williamsovo truplo odkrila v športni torbi v njegovi hiši. Williamsova najemodajalka Jenny Elliott je nad umorom ogorčena, prav tako nad zasliševanjem tajnih agentov. "Spraševali so me, kako je mogoče, da nisem ničesar opazila. Povedali so mi celo, da ni bil na dopustu, jaz pa sem jim odvrnila, da bi morali sami opaziti, da ga ni bilo v službo. Upam, da bodo osebo, ki je to storila, prijeli," je povedala 71-letna Elliotova. Viri razkrivajo, da Williams ni bil zaboden, ustreljen ali zadavljen. Okoliščine njegove smrti še vedno ostajajo neznanka, poročajo britanski mediji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.