Svet
4 ogledov

Umorili so ga pred voliščem

Socrates pričakuje, da bo održal oblast v Lizboni. © AFP Žurnal24 main
Na Portugalskem danes potekajo lokalne volitve. Še pred odprtjem volišč pa je javnost šokiral umor moškega. Šlo naj bi za moža trenutne županje mesta Fervenca, kjer se je incident tudi zgodil.

Umorili moža županje
Umor v Fervenci se je zgodil okoli 7.30 zjutraj, žrtev pa naj bi bil 57-letni mož sedanje županje Maximino Clemente. Neka priča naj bi po dogodku povedala, da je skupaj s Clementejem pripravljala volišče za odprtje. Takrat se je na vratih s pištolo v roki pojavil protikandidat Clementejeve žene Antonio Cunha in ga ustrelil v glavo. Po tem je pobegnil, policija pa ga do zdaj še ni izsledila. Volišče je po tem dogodku ostalo zaprto.

Volitve ne obetajo večjih sprememb
Sicer pa danes približno 9,5 milijona volilnih upravičencev izbira člane več kot 4200 občinskih svetov. Od volitev se ne pričakuje bistvenih sprememb na političnem prizorišču. Socialistična stranka premiera Joseja Socratesa bo verjetno še naprej obdržala oblast v Lizboni, medtem ko naj bi opozicijski socialdemokratski stranki to uspelo v Portu.

Javnomnenjske raziskave za Lizbono napovedujejo zmago socialističnega župana Coste. Antonio Costa naj bi si zagotovil od šest do dvanajst odstotnih točk prednosti pred najresnejšim tekmecem, nekdanjim desnosredinskim premierom Pedrom Santano Lopesom.

Volišča so se odprla ob 9. uri po srednjeevropskem času, zaprla pa se bodo ob 20. uri. Prvi izidi vzporednih volitev bodo znani pozno zvečer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.