Svet
11 ogledov

Umorili ustavnega sodnika

Leta 2006 je bil Valko tudi sam prijet zaradi suma izsiljevanja dveh poslovnežev Žurnal24 main
Na Slovaškem je bil v ponedeljek zvečer na svojem domu ustreljen 57-letni Ernest Valko, nekdanji predsednik češkoslovaškega ustavnega sodišča. Motiv umora ostaja neznan.

Valkovo truplo sta v ponedeljek zvečer v mestu Limbach blizu slovaške prestolnice Bratislave našli njegova nekdanja žena in hčerka, ki sta prišli preverit, zakaj se ne oglaša na njune telefonske klice, je povedal predstavnik slovaške policije. Pojasnil je, da je bil Valko ubit z enim strelom v prsi z razdalje nekaj metrov, ki je njegovemu srcu in pljučem zadal usodne poškodbe.

Preiskavo je prevzela policijska enota za organizirani kriminal, je povedal slovaški notranji minister Daniel Lipšic. Pojasnil je, da za zdaj ne bodo ugibali o motivu, prav tako še ni znano, ali se razlog za umor skriva v njegovem opravljanju odvetniškega poklica.

Umor pretresel slovaško javnost
Številni slovaški politiki so ob tragediji izrazili svojo pretresenost, mnogi so celo prepričani, da je umor povezan z Valkovo vlogo v javnosti.

Ustavni sodnik je v zadnjih letih kot odvetnik zastopal nekatere slovaške ministre in velika podjetja. Bil je predsednik češkoslovaškega ustavnega sodišča med letoma 1992 in 1993, v obdobju, ko se je država razdelila na Slovaško in Češko republiko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.