Svet
0 ogledov

Umorjen odvetnik Politkovske

Markelov morilec še ni znan. Žurnal24 main
V središču Moskve so ustrelili ruskega odvetnika Stanislava Markelova, ki je med drugim zastopal umorjeno novinarko Ano Politkovsko.
 

Odvetnik Ane Politkovske

Markelov je v preteklosti zastopal tudi leta 2006 umorjeno novinarko Novaje Gazete Ano Politkovsko, ki se je v svojih člankih posvečala tudi kršenju človekovih pravic v Čečeniji. Obenem je delal za aktiviste, ki so se borili proti zlorabam ruske vojske in zastopal Čečenko, ki je bila leta 2002 žrtev napada ruskih varnostnih sil na gledališče v Moskvi, v katerem so čečenski uporniki zadrževali talce.

Stanislav Markelov je zastopal družino mlade Čečenke, ki jo je leta 2000 umoril nekdanji ruski polkovnik Jurij Budanov. Markelov je bil umorjen takoj po novinarski konferenci, na kateri je obsodil predčasno izpustitev Budanova in napovedal pritožbo na mednarodno sodišče.

Kljub Markelovemu prizivu so Budanova v četrtek predčasno izpustili. Njegova izpustitev je naletela na številne obsodbe s strani zagovornikov človekovih pravic, v Čečeniji pa je sprožila proteste, ki so se jih udeležili tudi predstavniki prokremeljskih oblasti.

V napadu ranjena novinarka
Budanov je bil po dolgotrajnem pravosodnem boju in potem, ko se mu je na prvem procesu uspelo izogniti zaporni kazni, leta 2003 le obsojen na deset let zapora zaradi umora takrat 18-letne Else Kungajeve. Njena družina trdi, da je bilo dekle posiljeno in ubito v pijanskih orgijah ruskih vojaških sil. Njen umor je postal simbol kršenja človekovih pravic v Čečeniji, v znak ogorčenja pa so takoj po umoru po Čečeniji začeli deževati protesti. Markelova je ubil za zdaj še neznani napadalec, preiskovalci že raziskujejo različne motive za njegov umor. V napadu pa je bila huje ranjena novinarka ruskega časnika Novaja Gazeta, ki je poskušala pomagati Markelovu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.