Svet
16544 ogledov

Umrl eden najbolj prepoznavnih ameriških Slovencev

sveča Epa
Star je bil 97 let.

V ZDA je umrl eden najvidnejših ameriških Slovencev, pravnik in politik, 97-letni Edmund J. Turk, ki je bil soustanovitelj odbora Združeni Američani za Slovenijo (UAS) in njegov predsednik v času, ko so si ameriški Slovenci v ZDA prizadevali za priznanje neodvisne Slovenije.

Na ustanovnem srečanju UAS v Clevelandu 1. julija 1991 so voditelji slovensko-ameriških organizacij, župnij in kulturnih centrov po ZDA Turka soglasno izvolili za predsednika odbora.

Novico o smrti Edmunda Johna Turka je posredoval ustanovitelj dvorane slavnih polke ZDA Joe Valencic.

Eden najuspešnejših odvetnikov slovenskega rodu

Turk se je rodil leta 1925 v Clevelandu, izšolal se je na tamkajšnji univerzi John Carrol in pravni fakulteti Marshal Law. Bil je eden najuspešnejših odvetnikov slovenskega rodu s pisarno v prostorih Slovenskega narodnega doma na ulici St. Clair.

Kar šestkrat je bil izvoljen za mestnega svetnika Clevelanda, izvoljen pa je bil tudi za sodnika na mestnem sodišču Clevelanda. Kot predsednik komisije za gospodarske javne službe zvezne države Ohio je bil tudi član guvernerjevega kabineta.

Bil je član več mestnih, okrožnih, državnih in zveznih odborov in komisij. Bil je tudi član župnijskega sveta njegove domače župnije svetega Vida, združenja katoliških vojnih veteranov in sveta alumnijev.

Ko so ZDA 7. aprila 1992 priznale Slovenijo kot neodvisno državo, so se Turk in drugi člani UAS zbrali pred sedežem slovenske dobrodelne zveze AMLA (American Mutual Life Association) ter dvignili slovensko in ameriško zastavo.

Turk je v Slovenskem narodnem domu vodil gala večer ob praznovanju priznanja Slovenije in ob tej priložnosti guvernerju Ohia Georgeu Voinovichu podaril slovensko zastavo, ki je kasneje kot prva zaplapolala pred stavbo vlade zvezne države Ohio.

Turk je bil slavnostni govornik na številnih uradnih praznovanjih in tudi med obiskom prvega demokratično izvoljenega predsednika Slovenije Milana Kučana in prvega premierja samostojne države Lojzeta Peterleta.

Turk in UAS sta potem nadaljevala delo za promocijo pridružitve Slovenije zvezi Nato. Avgusta leta 1997 je Turk vodil delegacijo UAS na poročilo v Beli hiši o sprejemu Slovenije v Nato, kar je bil prvi tak uraden sprejem skupine ameriških Slovencev v Beli hiši.

UAS je končala z delom leta 2006, ko so sklenili, da je s slovensko neodvisnostjo in vključitvijo v zvezo Nato njihova naloga izvršena.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Ender3 23:54 06.oktober 2022.

    Največja izguba sekte je, odpoklic lažnivega Kajzerja ..

  • Toma 19:27 06.oktober 2022.

    Nikad čuo! Zame nekaj pomeni Slovenec, ki je vodil projekt dizajna Boeinga 747 in se zapisal v zgodovino za vse večne čase