Svet
19 ogledov

Umrl eden od najbolj iskanih zločincev

laszlo csatary EPA
Zloglasni osumljenec nacističnih zločinov, 98-letni Laszlo Csatari, je umrl ta konec tedna, je danes sporočil njegov odvetnik. Csatariju so sicer nameravali septembra soditi za njegove zločine med drugo svetovno vojno.

Laszlo Csatari je bil od lanskega julija v hišnem priporu, junija letos pa ga je madžarsko tožilstvo tudi uradno obtožilo, da je "namerno pomagal pri nezakonitih usmrtitvah in mučenju Judov, ki so bili deportirani iz Kasse", takratnih Košic na Slovaškem.

Eden od najbolj iskanih zločincev

Csatari je bil na seznamu najbolj iskanih nacističnih zločincev Centra Simona Wiesenthala. Pri centru navajajo, da je bil Csatari visoki madžarski policijski uradnik, ki je imel pod nadzorom judovski geto v Košicah v današnji Slovaški.

 Na tem položaju je pomagal organizirati deportacije Judov v Ukrajino in Auschwitz med letoma 1941 in 1944. Leta 1948 so mu v takratni Češkoslovaški sodili v odsotnosti in ga obsodili na smrt.

 Csatari je po vojni pobegnil v Kanado, a je očitno 15 let pred aretacijo nemoteno živel na Madžarskem. Aretirali so ga julija lani v Budimpešti s pomočjo informacij Centra Simona Wiesenthala. Na zaslišanju je takrat vse obtožbe zanikal.

Umrl zaradi pljučnice

Kot je danes povedal njegov odvetnik, je Csatari umrl v soboto zaradi pljučnice, za katero je zbolel med zdravljenjem zaradi drugih težav.

 

Komentarjev 1
  • Oxxo 19:16 12.avgust 2013.

    Teška naj mu bo zemlja!