Svet
8515 ogledov

Umrl Hrvat, ki je brutalno umoril 7 turistov

Ivan Milat Prtscr Youtube
Leta 1996 so ga obsodili na sedem zaporednih dosmrtnih kazni.

Ivan Milat, čigar oče izhaja iz Korčule, je najbolj razvpit avstralski serijski morilec. Policija ga je aretirala leta 1994, dve leti kasneje pa je bil spoznan krivega umora sedmih ljudi. Trupla njegovih žrtev so odkrili v grobovih v gozdu Belanglo v avstralski zvezni državi New South Wales. 

Milat je umrl v bolnišnici za posledicami raka želodca. V zadnjih dneh je, po poročanju medijev, odklanjal zdravljenje. Tudi na smrtni postelji ni priznal krivde za svoja dejanja. 

V zadnjih dneh ga je bolnišnici obiskal brat Bill skupaj z ženo Carol. "Rekla sem mu, da vem, da je kristjan in vernik, zato sem ga še enkrat vprašala, ali je to storil ali ne. Dejala sem, da lahko pokličem duhovnika, če želi," je povedala Carol. Milat naj bi ji začel naštevati razloge, ki naj bi dokazovali, da ni odgovoren za te zločine. 

Njegove žrtve so bili mladi popotniki

Milatove žrtve so bili mladi popotniki, ki so po Avstraliji potovoali z avtostopom. Policisti so začeli preiskavo, ko je tekač leta 1992 naletel na trupli dveh Britank, Caroline Clark in Joanne Walters. Na truplu ene od njiju so našteli 15 vbodnih ran, druga je bila desetkrat umorjena. Leto kasneje so našli še dve trupli, mesec za tem pa še tri. Njegove žrtve so bili nemški par Anja Habschied in Gabor Neugebauer, Nemka Simona Schmidl ter Deborah Everist in James Gibson iz Melbourna. Poškodbe so bile grozljive, ena od žrtev je bila celo obglavljena. 

Ko so Milata aretirali, je zanikal, da bi bil vpleten v zločine. Na sodišču so med dokaze predložili več predmetov, ki so pripadali žrtvam in ki jih je Milat shranil. Tožilec je dejal, da je Milat pokazal "neverjetno aroganco in samozavest".   

Milata so spoznali krivega tudi ugrabitve Britanca Paula Onionsa, ki pa mu je uspel pobegniti. Povezovali so ga tudi z izginotjem drugih mladih moških in žensk na območju, kjer se je zadrževal. Njegov brat Boris je pred štirimi leti novinarjem dejal, da je prepričan, da niso našli vseh bratovih žrtev. Ko so ga vprašali, kolikokrat misli, da je brat moril, je odvrnil, da okoli osemindvajsetkrat.

Zdrahe delal tudi za zapahi

Milat je poskrbel, da se je o njem pisalo tudi, ko je bil za zapahi. Pred desetimi leti je gladovno stavkal, po tem, ko si je odrezal mezinec in ga dal enemu od paznikov. Leta 2001 je pogoltnil rezila britvic, papirnate sponke in manjšo kovinsko verigo. O njem so pisali knjige, snemali dokumentarce in serije ter posneli film.

Leta 2010 je policija aretirala njegovega 17-letnega sorodnika Matthewa Milata, ki je umoril 17-letnega prijatelja. "Saj me poznate, saj poznate mojo družino. Poznate priimek Milat. Naredil sem, kar mi počnemo," se je kasneje hvalil Matthew Milat. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.