Svet
22 ogledov

Umrl je Boris Berezovski

Boris Berezovski Reuters
Eden nekdaj najbolj vplivnih ruskih bogatašev, zadnja leta pa nasprotnik Vladimirja Putina Boris Berezovski je mrtev. Vzrok smrti za zdaj uradno ni znan.

Boris Berezovski je umrl na svojem domu v britanskem Surreyju star 67 let. Neuradno so ga našli v kadi. Natančni vzrok smrti bo dala obdukcija. Po poročanju ruskih medijev si je sam vzel življenje, po nekaterih vesteh pa bi bila lahko usodna srčna kap.

Zadnje čase naj bi bil precej depresiven, prodajal je tudi svoje premoženje.

Berezovski je bil nekdaj tesno povezan z oblastmi v Kremlinu in je spadal med najmogočnejše ruske tajkune. Podpiral je tudi takratnega novega predsednika države Vladimirja Putina, a je kmalu prišel navzkriž z njim in postal njegov oster kritik. Sledile so ovadbe zaradi goljufij in nezakonitega prilaščanja državnega premoženja, zato je leta 2000 zbežal v Veliko Britanijo, ki mu je podelila azil in odtlej zavračala njegovo izročitev, poroča Daily Telegraph. Berezovski je bil v odsotnosti obsojen, njegova neizročitev pa je precej zaostrila odnose med državama. Postal je eden glavnih članov t. i. londonskega kroga ruskih disidentov, ki so si prizadevali za sestop Putina.

Bil je tarča večih poskusov atentata, med drugim je v enem bomba dobesedno obglavila njegovega šoferja. Prijateljeval je tudi z nekdanjim ruskim vohunom Aleksandrom Litvinenkom, ki so ga verjetno ruski agenti v Londonu leta 2006 zastrupili s polonijem.

Berezovski je obogatel v 90. letih kot prodajalec ruskih avtomobilov in serviser tujih. Izkoriščal je hiperinflacijo in nabavljene avtomobile plačeval tako pozno, da je vmes njihova vrednost že strmoglavila. V času vladanja Borisa Jelcina je postal multimilijonar z velikim vplivom v gospodarstvu.

Ko je padel v nemilost, je zatonila tudi njegova gospodarska žilica. Lani je na sodišču izgubil tožbo proti prav tako ruskemu mogotcu Romanu Abramoviču, sicer lastniku londonskega nogometnega kluba Chelsea, saj naj bi ga ta z grožnjami "prepričal" v prodajo deleža v naftni družbi Sibneft, ki da se mu je Berezovski odpovedal za drobiž. Sodišče je primer zavrnilo in Berezovskega označilo za neverodostojnega. Januarja letos je prišlo na dan še, da je njegova nekdanja ljubica na sodišču uspela doseči zamrznitev njegovega premoženja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.