Svet
1119 ogledov

Umrl je Chuck Yeager

Chuck Yeager Ameriška vojska
Chuck Yeager je bil najbolj odlikovan pilot ZDA. Bil je prvi človek, ki je 14. oktobra leta 1947 prebil zvočni zid.

Chuck Yeager se je sinoči poslovil, star 97 let. Novico je sporočila njegova žena Victoria: "Z veliko žalostjo spotočam, da je ljubezen mojega življenja general Chuck Yeager odšel."

Yeager je bil pilot v 2. svetovni vojni. V eni od misij je sestrelil pet nemških letal v enem dnevu. Enkrat so ga tudi sestrelili, a se je s pomočjo francoskega odporniškega gibanja uspel rešiti. Pomembno ime zgodovine pa je postal, ker je junija 1947 nad puščavo Mojave v eksperimentalnem letalu boeing bell X-1 prebil zvočni zid, poroča BBC. Šlo je za izjemno tvegan poskus, saj nihče ni vedel ali bo letalo sploh zdržalo šok, ki nastane pri hitrosti 1.225 km/h, ko postane objekt tako hiter kot valovi zvoka.

Testni X-1 je bil na čast Yeagrove žene poimenovan Glamorous Glennis, s pilotom vred pa so ga visoko v zraku odvrgli izpod trupa letala B-29.

Šlo je strogo tajen program, javnost je zanj izvedela šele junija 1948. Na njegovi podlagi so se razvila vsa moderna vojaška reaktivna letala.

Yeager je v svoji karieri dosegel čin generala. Pri 89 letih je 2012 v F-15 kot kopilot še zadnjič doživel preboj zračnega zidu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Zoran Vules 21:50 09.december 2020.

    Uživator pravi. Ni lepšega kot je letenje.