Svet
66 ogledov

Umrl je Helmut Kohl

Helmut Kohl
V starosti 87 let je včeraj na svojem domu v Ludwigshafnu umrl dolgoletni nemški kancler Helmut Kohl.

Iz sveta in Nemčije so se vrstili odzivi s poudarkom, da je bil velik Evropejec zaslužen za združitev Nemčije in Evrope. Nemška kanclerka Angela Merkel se je spomnila tudi, kako pomembno vlogo je imel v njenem življenju.

Kohl je umrl včeraj v jutranjih urah. Po padcu leta 2008 se je njegovo zdravstveno stanje poslabšalo, pristal je na vozičku in le težko govoril. Dodatno se je njegovo stanje poslabšalo leta 2015.

V politiki od konca druge svetovne vojne

V politiko je vstopil po koncu druge svetovne vojne, ko je leta 1946 postal član nemških krščanskih demokratov CDU. Stranko je vodil od leta 1973 do leta 1998 - kar je rekordnih 25 let. Do leta 2000 je bil tudi strankin častni predsednik.

Helmut Kohl | Avtor: Profimedia Profimedia

Med letoma 1969 in 1976 je bil ministrski predsednik nemške zvezne dežele Porenje-Pfalško, med letoma 1982 in 1998 pa nemški kancler, kar je najdaljši mandat na tem položaju.

Ključna figura za združitev Nemčije

Kot nemški kancler je Kohl igral ključno vlogo pri padcu berlinskega zidu in združitvi Nemčije. Poleg tega je bil s takratnim francoskim predsednikom Francoisom Mitterrandom snovalec maastrichtske pogodbe, ki je bila podlaga za oblikovanje Evropske unije.

Bil je tudi eden najzaslužnejših, da sta Nemčija in takratna Evropska skupnost kmalu po razglasitvi samostojnosti priznali Slovenijo, za kar je prejel red za izredne zasluge Republike Slovenije.

Nemška kanclerka Angela Merkel, ki je Kohla nasledila kot voditeljica CDU, je v Rimu dejala, da bodo še dolgo občudovali, kako odločno so Kohl in njegovi sodelavci izkoristili priložnost za združitev Nemčije.

"To je bila največja politična umetnost v službi ljudi in miru," je dejala Merklova. "Helmut Kohl je s tem postal sreča za Nemce," je dodala.

Poklon nemškega vrha

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je prav tako spomnil na njegove zasluge pri nemški združitvi. "Uspelo mu je doseči nemško združitev v mirnem dogovoru in z dobrim sodelovanjem z našimi evropskimi sosedami. Njemu se zahvaljujemo, da je bila Nemčija potrjena kot evropski in združen narod," je zapisal Steinmeier v sporočilu Kohlovi vdovi Maike Kohl-Richter.

Dolgoletnemu kanclerju se je poklonil tudi njegov naslednik na tem položaju Gerhard Schröder. Dejal je, da bo njegovo ime za vedno zapisano ob združitvi Nemčije in Evrope.

Helmut Kohl | Avtor: EPA EPA
Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je dejal, da je bil Kohl velik državnik, nemški politik in predvsem Evropejec, ki je naredil zelo veliko, da je prišlo do nemške enotnosti, ampak tudi za povezovanje Evrope.

"Helmut Kohl je postavil zgodovinske smernice za Nemčijo in Evropo in si pridobil zasluge, ki so trajne in ne bodo pozabljene," pa je sporočil kanclerski kandidat iz vrst socialdemokratov Martin Schulz.

Številni odzivi iz sveta

Tudi iz sveta so se zvrstili številni odzivi in pokloni ob smrti nekdanjega nemškega kanclerja.

V Bruslju so zastave visele na pol droga. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je poudaril njegovo vlogo v združevanju Nemčije in "gradnji mostov proti Zahodu in Vzhodu", pomembni pa so bili tudi njegovi načrti za prihodnost Evrope. Ko je imel možnost, se je vedno odločil za Evropo, je dodal. Poklonila sta se mu tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani.

Nekdanji ameriški predsednik George H. W. Bush je dejal, da je bil Kohl "pravi prijatelj svobode". Označil ga je za eno največjih političnih osebnosti v povojni Evropi.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, je bil Kohl eden največjih prijateljev Izrael in vodilni politik, ki je Nemčijo združil z odločnostjo in varno roko.

"Utelešenje združene Evrope"

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je tvitnil, da je bil Kohl "utelešenje združene Nemčije in združene Evrope".

Na Twitterju se je odzval tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. "Mojster združene Nemčije in nemško-francoskega prijateljstva: S Helmutom Kohlom smo izgubili velikega Evropejca," je zapisal.

Helmut Kohl | Avtor: EPA EPA
Odzivi so prišli tudi iz drugih držav - Belgije, Nizozemske, Avstrije, Italije, Španije in drugih. Ruski predsednik Vladimir Putin ga je hvalil kot zagovornika dobrih odnosov z Rusijo.

Za nekdanjim kanclerjem so žalovali tudi v Sloveniji, kjer se zavedajo, kakšno vlogo je Kohl igral v priznanju samostojnosti Slovenije.

Pomemben za Slovenijo

"Zapustil nas je velikan evropskega povezovanja Helmut Kohl. Državnik z veliko začetnico in navdih mnogim. Slovenija je izgubila prijatelja," je na Twitterju zapisal premier Miro Cerar.

"Z žalostjo sem prejel vest, da se je poslovil velik državnik, prijatelj Slovenije in Evropejec, Helmut Kohl," je prek Twitterja sporočil predsednik republike Borut Pahor.

Odzvala sta se tudi zunanji minister Karl Erjavec in predsednik Milan Brglez.

Bivši predsednik republike Milan Kučan je ob smrti Kohla ocenil, da je bil nekdanji kancler prijatelj Slovenije in eden zadnjih državnikov, ki so verjeli v idejo evropskega združevanja. Predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle pa dejal, da se ga bo spominjal kot zaveznika in prijatelja v kritičnem trenutku, ko je šlo za mednarodno priznanje Slovenije.

Tudi nekdanji premier in predsednik SDS Janez Janša je na Twitterju zapisal, da je bil Kohl prijatelj Slovenije in eden največjih voditeljev v Evropi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • MihaPu 18:32 17.junij 2017.

    Točno izRODEk se strinjam, star prdec, ki je naredil veliko zla. Če komu ni jasno zakaj je to zato, ker so pozabili zgodovino oz. ne poznajo zgodovine razpada Jugoslavije in katere sile so želele takrat med nami zanetiti vojno in ...prikaži več nas zasužnjiti (kar jim je sedaj z EU ratalo).

  • KOJAK 08:13 17.junij 2017.

    KRETEN!

  • izRODEk 08:07 17.junij 2017.

    Ni umrl ampak je crknil, govno smrdljivo nacistično, naj se cvre v peklu!