Svet
125 ogledov

Umrl je Jacques Delors

Jacques Delors Profimedia
V starosti 98 let je na svojem domu v Parizu umrl nekdanji francoski socialistični politik in predsednik Evropske komisije med letoma 1985 in 1995 Jacques Delors.

Njegova hči in županja mesta Lille Martine Aubry je sporočila, da je njen oče umrl danes v spanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Jacques Delors je bil osmi predsednik Evropske komisije. Pred tem je bil med letoma 1981 in 1984 finančni minister v vladi nekdanjega francoskega predsednika Francoisa Mitterranda. Imenovanje ga je presenetilo, je zapisal v svojih spominih. Še prej je bil v letih od 1979 do 1981 poslanec Evropskega parlamenta.

Kot predsednik Evropske komisije je veljal za arhitekta sodobne Evrope in je imel bistveno vlogo v procesu evropske integracije. "Evropa ne potrebuje le gasilcev, ampak tudi arhitekte," je nekoč dejal Delors. Socialistični politik je imel po pisanju nemške tiskovne agencije dpa srečo na vrhu EU, saj sta ga podpirala tako socialist Mitterrand kot takratni nemški kancler Helmut Kohl, ki je prihajal iz vrst krščanskih demokratov.

Med drugim je vzpostavil enotni trg, podpisal schengenske sporazume, uvedel program študentske izmenjave Erasmus, reformiral evropsko kmetijsko politiko in začel pripravljati denarno unijo, ki je pripeljala do uvedbe evra.

Njegova povezovalna prizadevanja so naletela na odpor nekaterih takratnih članic EU, zlasti Velike Britanije pod vodstvom nekdanje premierke Margaret Thatcher, navaja AFP.

Kljub temu pa so tudi njegovi sovražniki priznali, da ima Delors močno vizijo in da je prispeval k ugledu EU v svetu, spominja nemška tiskovna agencija dpa.

Leta 1995 je zavrnil predsedniško kandidaturo, čeprav so mu ankete obetale zmago. Leta 2021 je za francosko revijo Le Point pojasnil, da svoje odločitve ni nikoli obžaloval, saj je imel "preveliko željo po neodvisnosti". Obenem je dodal, da ne trdi, da se je odločil prav.

Rodil se je 20. julija 1925 v Parizu. Javnosti bolj znan je postal, ko se je zavihtel na položaj namestnika guvernerja francoske centralne banke, kjer je delal že njegov oče. Francoski socialistični stranki se je pridružil šele leta 1974, zasledoval pa je bolj sredinsko politiko. Delors je leta 2015 prejel naziv častni državljan Evrope za svoj izjemen prispevek k razvoju evropskega projekta.

Tudi iz Slovenije izrazi sožalja ob smrti Jacquesa Delorsa

Predsednica republike Nataša Pirc Musar in zunanja ministrica Tanja Fajon sta danes na omrežju X izrazili sožalje ob smrti nekdanjega predsednika Evropske komisije Jacquesa Delorsa. Predsednica je ob tem zapisala, da bo njegov prispevek k združeni Evropi vedno ostal v naših srcih.

"Ob izgubi Jacquesa Delorsa njegovim bližnjim izražam iskreno sožalje. Njegov izjemen prispevek k združeni Evropi bo vedno ostal v naših srcih," je zapisala Nataša Pirc Musar.

Zunanja ministrica pa je zapisala, da je bil Evropejec z veliko začetnico. "Živel je Evropsko unijo, njegove ideje pa so bile navdih številnim prelomnim dogodkom, ki so pripeljali do EU, kot jo poznamo danes," je dodala.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • a3479c8857678e87df3c796b6335aa01be0c1022 17:28 28.december 2023.

    EU je bil dober projekt, ki si so ga zamislili vizionarji in zjebali idioti brez idej. Iz tega projekta je nastala smrdljiva greznica, kjer ne veljajo nobena načela. Namesto vizije imamo korupcijo, bizantinsko barantanje, nenačelnost in hlapčevanje Amerom. Takšna kot ...prikaži več je, lahko EU brez škode jutri razpade.

  • Idioti 16:06 28.december 2023.

    Imel je vizijo , samo daleč od te , ki si jo je zmislila Kurčelajnova in njena USA cestna prijateljica iz SLO !!!

  • Ender3 15:10 28.december 2023.

    JJ je izgubil enega večjega konkurenta. Kdaj se bomo državljani rešili njega ?