Svet
112 ogledov

Umrl je "krivec" za red bull

Chaleo Yoovidhya EPA
Umrl je Čaleo Juvidja, eden najbolj bogatih ljudi na svetu. Če vam njegovo ime ne pove nič, gotovo poznate pijačo, ki mu je dolžna zahvalo za svoj obstoj - red bull.

Čaleo se je kot potomec revnih kitajskih emigrantov rodil leta 1932 na severu Tajske v provinci Phichit. Nekaj časa je trgovec, nato pa leta 1962 ustanovil svojo farmacevtsko družbo. V 70.-ih letih prejšnjega stoletja je podjetje izdelovalo tonično pijačo, leta 1982 pa se je povezal z avstrijskim poslovnežem Dietrichom Mateschitzom, in z njim delil formulo za energijsko pijačo krating daeng, popularno med vozniki voznikov in delavci v izmenah. To pijačo sicer predvsem v Aziji prodajajo še danes, ime pa je povzelo po tajski vrsti velikega divjega goveda.

Mateschitzu je bil napitek zelo všeč, malce je le priredil formulo okusa za potrebe Zahodnjakov in v partnerstvu s Čaleom ustanovil podjetje Austrian Red Bull, v katerem je imel Čaleo 49 odstotkov delnic, dodatna dva odstotka pa njegov sin. Preostali delež ima v rokah Mateschitz.

Podjetje je sprodajo nove pijače konec 80. let začelo svojo strmo rast, tako da je red bull danes najbolj prodajana energijska pijača na svetu, sama blagovna znamka pa je znana kot sponzor različnih adrenalinskih dogodkov, športov in moštev, vključno z moštvom F1.

Čaleo, ki se je v javnosti pojavil izjemno redko, je revija Forbes uvrščala na 205. mesto najbogatejših Zemljanov, njegovo premoženje pa ocenila na skoraj štiri milijarde evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.