Svet
3284 ogledov

Umrl je Milan Bandić

Milan Bandić Profimedia
V 66. letu starosti je umrl župan Zagreba Milan Bandić.

Milan Bandić je umrl v noči s sobote na nedeljo za posledicami srčnega napada. Kot navajajo hrvaški mediji, so ga pozno zvečer zaradi nenadne slabosti z reševalnim vozilom prepeljali v bolnišnico Sveti duh, kjer so ga poskušali reanimirati, a neuspešno. 

Na občini so vest o smrti župana potrdili. Ob tem so zapisali, da je Bandić živel za svoje mesto, katerega prebivalce je v vsem, kar je počel, postavljal na prvo mesto. Svoje delo je z ljubeznijo in energijo predano opravljal 21 let, so dodali. 

Bandić je bil za župana Zagreba prvič izvoljen na volitvah leta 2000. Na naslednjih dveh izborih je zmagal kljub aferi, ki je izbruhnila, ko je bil razkrit njegov poskus podkupovanja policista po tem, ko je pijan povzročil prometno nesrečo. Zaradi podkupovanja je moral odstopiti, a je na volitvah 2005 spet slavil. Proti Bandiću je bilo podanih več kazenskih prijav in teklo več kazenskih postopkov. Leta 2014 ga je policija priprla zaradi suma korupcije in zlorabe položaja. 

Nanj pa niso letele samo kritike, temveč tudi pohvale. Slednje predvsem na račun izgradnje cest, šol, financiranja kulture.

Kot navaja Index.hr, je imel Bandić dlje časa resnejše težave z zdravjem. Leta 2003 je preživel hudo možgansko kap. Pred tremi leti so mu ustavili žilno opornico, junija lani je bil hospitaliziran zaradi slabosti. Imel je tudi pljučno embolijo in prestal več operacij, nazadnje operacijo glasilk. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Žvižgač 09:47 28.februar 2021.

    Brez njega bo svet boljši. Vseeno pa sožalje njegovi družini in tistim, ki so imeli od njega koristi.