Svet
146 ogledov

Umrl je Nelson Mandela

Nelson Mandela se je poslovil pri XY letih. (Foto: Epa)
1/7
Žurnal24 main
V 96. letu starosti je umrl Nelson Mandela.

Nelson Rolihlahla Mandela je bil prvi temnopolti predsednik Južnoafriške republike. Zaradi boja proti apartheidu je bil leta 1964 sicer obsojen na dosmrtno ječo in je v zaporu preživel kar 27 let, potem pa so ga pomilostili. Leta 1993 je dobil nobelovo nagrado za mir.

Od gverilca do nobelovega nagrajenca

Mandela je leta 1961 postal vodja obroženega krila stranke Afriški nacionalni kongres. Vodil je sabotažne akcije proti vladnim in vojaškim ciljem, pripravljali pa so se tudi na morebitni gverilski spopad proti režimu aparheida. Zaprli so ga leta 1962, čez dve leti pa so ga obsodili na dosmrtno ječo. Pomilostili so ga leta leta 1990. Izpustitev so prenašali po celem svetu.

Za predsednika je bil na prvih svobodnih volitvah izvoljen leta 1994. Kot predsednik je zagovarjal narodno spravo, po koncu mandata leta 1999 pa je začel opozarjati na epidemijo Aidsa. V domači državi je Mandela sicer poznan po plemenskem imenu Madiba.

"Ne kličite me"

Mandela je bil trikrat poročen in je oče šestih otrok. Za seboj je pustil tudi dvajset vnukov in veliko število pravnukov. Nekaj potomcev je v svojem dolgem življenju tudi preživel.

Iz javnega življenja se je umaknil leta 2004, ko je bil star 85 let. Kot je povedal noče povsem izginiti, je pa javno sporočil: "Ne kličite me, jaz bom poklical vas." Zadnja leta so ga v visoki starost mučile različne bolezni, bolehal pa naj bi tudi za demenco.

Mednarodni dan Nelsona Mandele

Od leta 2009 so Mandelin rojstni dan Združeni narodi razglasili za mednarodni dan Nelsona Mandele. Tekom tega dne naj bi vsi namenili 67 minut svojega časa za javno dobro.

S tem se proslavlja 67 let, kolikor jih je aktivnemu angažiranju v politiki namenil Mandela, ena najbolj vidnih in pozitivnih političnih oseb 20. stoletja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.