Svet
14 ogledov

Umrl je srebreniški krvnik

srebrenica Profimedias
Obsojeni vojni zločinec, pomočnik Ratka Mladića, ki je bil obsojen na dosmrtni zapor, je v zaporu v Haagu umrl.

67-letni nekdanji general Vojske Republike Srbske Zdravko Tolimir je umrl. Haaško sodišče ga je decembra 2012 spoznalo za krivega genocida, sodelovanja pri genocidu, zločinov proti človečnosti, ubojev ter iztrebljanja Bošnjakov preko prisilnega preseljevanja iz bošnjaških enklav Srebrenica in Žepa po njihovem padcu v roke bosanskih Srbov od julija do novembra leta 1995. Obsodilo ga je tudi zaradi sodelovanja v skupni zločinski nameri umora za boj sposobnih Bošnjakov in prisilne deportacije bošnjaškega prebivalstva. Sojenje Tolimirju se je začelo 26. februarja 2010, potem ko so ga 31. maja 2007 prijeli v Republiki srbski.

Tolimir je bil med vojno v Bosni in Hercegovini (1992-1995) desna roka poveljnika vojske bosanskih Srbov Ratka Mladića, ki velja za enega glavnih načrtovalcev poboja več kot 8000 bošnjaških moških in dečkov v Srebrenici julija 1995. Zaradi tega genocida v Haagu sodijo Mladiću in takratnemu političnemu voditelju bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću.

Novico o Tolimirjevi smrti so na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu potrdili. "Umrl je ponoči," je povedal predstavnik sodišča, ki je želel ostati neimenovan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Komentarjev 1