Svet
2 ogledov

Umrl 'jedrski' McNamara

Robert McNamara sedi na vojaškem helikopterju znamke Huey. Med vietnamsko vojno, Žurnal24 main
Pri 93 letih starosti je umrl Robert McNamara, ki je služil kot ameriški obrambni minister tako med vietnamsko vojno kot med kubansko krizo.
Robert McNamara, ki je zasedal obrambni stolček pod predsednikoma Johnom F. Kennedyjem in Lyndonom B. Johnsonom, je bil med drugim arhitekt ameriške politike jedrskega zastraševanja. Potem ko je enkrat zapustil Belo hišo, je postal predsednik Svetovne banke. Njegova soproga Diana je dejala, da je bil Robert že nekaj časa zelo slabega zdravja ter da je umrl v spanju na svojem domu v Washingtonu. Še preden je leta 1961 postal šef Pentagona, je bil McNamara predsednik avtomobilskega giganta Ford.

Simbol propadle politike
McNamara je bil eden izmed prvih, ki je napovedal in obenem spodbujal izbruh vojne med ZDA in Vietnamom, ki se je odvijala med letoma 1961 in 1968. Takratni obrambni minister je postal za mnoge protivojne aktiviste simbol propadle ameriške politike, ki je imela za posledico več kot 58 tisoč mrtvih ameriških vojakov. Med njegovim mandatom se je demonstracij za končanje morije udeležil celo njegov sin, ki je bil v tistem času študent univerze v Stanfordu.

Priznal veliko napako
V avtobiografiji Retrospektivno: Tragedije in lekcije Vietnama, ki jo je dokončal leta 1995, je McNamara priznal globoko obžalovanje glede njegove vloge v Vietnamu. Vojna, ki jo je opisal kot "strašno napačno", je po njegovih besedah izbruhnila zaradi protikomunistične nastrojenosti tistih časov, zmotnih predpostavljanj o zunanji politiki in napačne vojaške presoje.

Kot predsednik svetovne banke je ogromno energije posvetil izboljšanju življenja na podeželju držav v razvoju. Verjel je, da ta pot do miru obeta veliko več kot kopičenje orožja in vojske. Po svoji upokojitvi leta 1981 je spodbujal jedrsko razorožitev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.