Svet
9 ogledov

Umrl kardinal knjižničar

Kardinal se je med svojim mandatom neutrudno zavzemal za ohranitev in modernizac Žurnal24 main
Avstrijski kurijski kardinal Alfons Maria Stickler, najstarejši član kardinalskega kolegija, je umrl v 98. letu starosti.

Kardinal Stickler se je rodil 23. maja 1910 v Neunkirchnu v Spodnji Avstriji. Bil je nekdanji prefekt vatikanske knjižnice in papeškega arhiva.

Pokojni papež Janez Pavel II. ga je leta 1983 imenoval za naslednika kardinala Antonia Samore kot probibliotekarja svete rimske knjižnice, istočasno pa tudi za nadškofa s sedežem v Bolseni. Leta 1984 mu je papež predal tudi vodstvo vatikanskega splošnega arhiva.

Stickler se je ves čas svojega mandata neutrudno zavzemal za ohranitev in modernizacijo vatikanske knjižnice, ki ni le hraniteljica največje zbirke rokopisov na svetu, ampak obsega tudi milijon tiskanih knjig, okoli 150.000 bakrorezov in dragoceno zbirko kovancev. Pod vodstvom avstrijskega kardinala so v njej zgradili tudi bunker, kjer so shranjeni največji zakladi knjižnice, ki jih ne bi mogla uničiti niti atomska bomba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.