Svet
167 ogledov

Umrl kardinal Pell, ki so mu sodili zaradi spolnih zlorab

kardinal George Pell Epa
V 82. letu starosti je umrl avstralski kardinal George Pell.

Kardinal George Pell je umrl zaradi zapletov po operaciji kolka, so sporočili predstavniki cerkve. Nadškof Peter Comensoli je dejal, da je bil Pell "zelo pomemben in vpliven cerkveni voditelj", avstralski premier Anthony Albanese je v odzivu na kardinalovo smrt povedal, da je njegova smrt "šok za mnoge". Nekdanji premier Tony Abbott je Pella označil za "svetnika današnjega časa" in "navdih za vse čase". Obtožbe proti Pellu je Abbott označil za "moderno obliko križanja".

Pell je bil pred odhodom v Vatikan leta 2014 nadškof Melbourna in Sydneyja. Leta 2014 je bil poklican v Vatikan, kjer je prevzel vlogo prefekta sekretariata za gospodarstvo in s tem postal tretji najvplivnejši mož cerkvene hierarhije. Leta 2017 je zapustil položaj, po tem ko so na dan prišle obtožbe o spolnih zlorabah. 

Dvanajstčlanska porota ga je decembra 2018 spoznala krivega spolne zlorabe dveh 13-letnih dečkv v 90. letih prejšnjega stoletja. Obsojen je bil na šest let zapora. V zaporu je preživel 13 mesecev, nato ga je aprila 2020 vrhovno sodišče oprostilo vseh obtožb. "Nimam slabih besed za svoje tožnike, ne želim, da oprostilna sodba kogarkoli dodatno prizadene, tega je tako ali tako bilo že preveč. Pomembno je le, ali sem zagrešil odvratne zločine, zaradi katerih sem bil obsojen, ali ne. Nisem jih," je dejal Pell po razglasitvi sodbe.

Združenje Blue Knot Foundation za podporo žrtvam spolnih zlorab je takrat v odzivu na odločitev vrhovnega sodišča zapisalo, da bo razsodba "uničujoča" za žrtve spolnih zlorab. Oče enega od dečkov je proti Pellu sprožil civilno tožbo, postopek je še v teku. 

Preiskava, katere rezultati so bili predstavljeni leta 2020, je odkrila, da je Pell vedel za primere spolnih zlorab s strani duhovnikov od 70. letih prejšnjega stoletja, a ni ukrepal. V okviru preiskave, ki je potekala več let, so zaslišali več tisoč ljudi. Kardinal Pell je zanikal obtožbe, vztrajal je, da ugotovitve "niso podprte z dokazi"

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.