Svet
1803 ogledov

Umrl moški, ki je ustvaril Domaćico in Plazmo

piškot Plazma Žurnal24
V 88. letu starosti je umrl Petar Tutavac, ki je ustvaril priljubljene piškote Domaćica in Plazma.

Petar Tutavac je v svoji karieri ustvaril recepte za priljubljene kekse Domaćica in Plazma. Njegova pot v svetu slaščic se je začela leta 1949, ko se je prijavil na tečaj, ki ga je razpisala tovarna Kraš. Bil je prvi izšolan mojster za piškote v tedanji Jugoslaviji.

Njegov najbolj znan izdelek je zagotovo Domaćica. Recept je bil njegovo zaključno delo in kljub številnim različicam, ki jih je priljubljeni piškot dobil čez leta, je osnova ostala taka, kot si jo je Tutavac takrat zamislil. Vrhunec njegove kariere je recept za piškote Plazma, piše Slobodna. Nobenega od svojih receptov ni patentiral. Kot je dejal, so v tistih časih znanje raje delili kot skrivali.

V Požarevcu je odprl tovarno piškotov Bambi. "Vse, kar sem delal, vsi moji recepti in izdelki, so bili narejeni z Bambi tehnologijo. Na to sem vedno gledal, kot da pripada ljudem, da se tako krepi tako družbena moč kot ugled naše države na domačem in svetovnem tržišču. To so bili časi, ko so veljala neka druga pravila in odnosi med ljudmi," je dejal v zadnjem pogovoru za Slobodno Dalmacijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.